ZETApress

hírportál

Átadták az idei Bolyai-ösztöndíjakat

Tizennegyedik alkalommal adták át az Akadémián a Bolyai-ösztöndíj odaítéléséről szóló okleveleket. Idén százkilencvenegy fiatal kutató nyerte el a tudományos életpálya tervezhetőségét segítő támogatást ? tudtuk meg az MTA sajtósaitól.

Az MTA-n rendezett Bolyai-napon a kiemelkedő minősítésű záró kutatói jelentést benyújtó ösztöndíjasok emléklapot, közülük is a legjobbak pedig Bolyai-plakettet vehettek át. ? Egy tudós életében, de az ország tudományosságának jövője szempontjából is meghatározó a PhD-fokozat megszerzésétől az önálló kutatói pálya megkezdéséig terjedő időszak. Ennek zavartalanságát és eredményességét hivatott segíteni a Bolyai-ösztöndíj ? mondta az MTA elnöke az Akadémia dísztermében összegyűlt fiatal kutatók és hozzátartozóik előtt tartott köszöntőjében.

Pálinkás József szerint ennek a kutatói pályaszakasznak a fontosságát ma kevesen ismerik fel Magyarországon. Ezért is tartják a Magyar Tudományos Akadémia vezetői fontosnak a Bolyai-ösztöndíjhoz hasonló kezdeményezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az arra érdemes fiatal kutatók minél célzottabban és elmélyültebben összpontosíthassanak tudományos munkájukra. Pálinkás József hangsúlyozta, az MTA igyekszik a gazdasági nehézségek ellenére is fenntartani a kutatói életpálya iránt elkötelezettek támogatását, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben növelni tudják a segítség mértékét. ? Nagyobb anyagi biztonságot egy posztdoktori ösztöndíj bevezetése jelentene, amelyet az Akadémia már régóta szorgalmaz ? tette hozzá. A fiatal kutatóként átdolgozott napokat és éjszakákat felidézve végül azt kívánta a Bolyai-ösztöndíjasoknak, hogy pályájukon minél többször tapasztalják meg a felfedezések, a fontos felismerések örömét, a ?heuréka-élményt?.

A pályázók számának az előző három évben tapasztalt csökkenése után az idén növekedett a Bolyai-ösztöndíj iránt érdeklődő, 45 évnél fiatalabb kutatók száma ? ismertette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium legfontosabb megállapításait a testület elnöke, Pálfy Péter Pál. Míg tavaly 441 jelentkező közül 146-an kapták meg a havi bruttó 124 ezer-ötszáz forintos ösztöndíjat, addig idén 586-an nyújtottak be érvényes pályázatot, és 191-en nyerték el a határozott időre ? egy, két vagy három évre ? szóló támogatást, 93-an közülük nem első alkalommal.

A kuratórium tagjai külön értékelték az újonnan pályázókat és azokat, akik már korábban is sikeresen próbálkoztak. 1998 óta 7304 fiatal tudósból 2650-en részesültek az ösztöndíjban. A nyertesek között a tavalyi évhez hasonlóan a társadalomtudományok művelői voltak a legtöbben, összesen 71-en. Élettudományokkal 64-en, matematikával és természettudományokkal pedig 56-an foglalkoznak az eredményes pályázók közül. A legtöbben, 116-an felsőoktatási intézményekben, 58-an az MTA kutatóintézeteiben, 17-en pedig egyéb tudományos műhelyekben dolgoznak.

A záró kutatói jelentésükre kiemelkedő minősítést kapó ösztöndíjasok 2001 óta emléklapot vehetnek át, legjobbjaik pedig az MTA Bolyai-plakett kitüntetésében részesülnek. A Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Kuratórium idén 172 záró kutatói jelentést értékelt. Döntése értelmében emléklappal 79, emlékplakettel 15 fiatal kutató munkáját ismerték el.

Az ünnepségen részt vevők betekintést nyerhettek három kitüntetett kutatási eredményeibe. Lőrincz Andrea: Feszültségfüggő ioncsatornák polarizált eloszlása idegsejtek felszínén, Majtényi György: K-vonal. Uralmi elit és luxus a szocializmusban, Vukoszávlyev Zorán: Miért épp a kortárs portugál építészet? ? Minták és párhuzamok a kortárs magyar építészet jövőképe előtt című előadásában foglalta össze Bolyai-ösztöndíjasként végzett munkáját.

Az a nemzet, amely nem tesz erőfeszítéseket a kutatói utánpótlás támogatására, nem lehet sikeres. A legkiválóbbak munkáját megkönnyítő ösztöndíjak nélkül a jövő kerülhet veszélybe ? figyelmeztetett a Bolyai-napot záró beszédében Németh Tamás, az MTA főtitkára. Az akadémikus az egybegyűlt fiatal tudósokat arra buzdította, vegyék ki részüket az ország fejlődését elősegítő munkából, és eredményekben, további elismerésekben gazdag tudományos pályafutást kívánt nekik.

Szóljon hozzá!