ZETApress

hírportál

Jól kapcsoltak

A Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös Kapcsold ki! ? II. kampánya az idén is arra volt hivatott, hogy felhívja mindannyiunk figyelmét: a Föld energiái végesek, és ha pazarló szokásainkon nem változtatunk, saját bőrünkön tapasztaljuk majd a negatív változásokat ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A Kapcsold ki! ? II. kampány elmúlt fél évében országos méretű, ötletgazdag programkínálattal emlékeztetett az energiatakarékosságra. A hazai megyei jogú városok önkormányzatain kívül számos kisebb és nagyobb település, valamint több fővárosi kerület is csatlakozott a szemléletformáló kampányhoz. A Kapcsold ki ! ? II. aktívan részt vett a Föld Órája országos eseményein, de a Green Weeken, a Green Expón és nem utolsó sorban az Európa Napon is személyesen találkozhattak a látogatók a kampánnyal. A közszférában dolgozókat ezen időszak alatt hasznos információkkal látták el a szervezők DM levél formájában, valamint a weboldalon játékra invitálták az érdeklődőket.

Az önkormányzatok online versenyén túl a játékos, Legzöldebb önkormányzat akcióban is megmérettetek magukat az érdeklődők. Az akció célja az volt, hogy zöld színű pólóba öltözve az adott település lakói, a közszférában dolgozókkal közösen a lehető legnagyobb zöld felület alkossák közösen lakóhelyükön. A versenyre Szolnok, Kecskemét és Tatabánya nevezett, utóbbi városban a Bárdos László Gimnázium tanulói és tanárai 352 fővel győzedelmeskedtek. A legifjabb korosztály szintén a kampány részese volt. Az általános iskolások országos rajzpályázaton vehettek részt. A nyertes művekből készült plakátokat egészen vasárnapig nézhetik meg az érdeklődők a Magyar Természettudományi Múzeumban.

A kampány során hasznos napi információkkal, energiatakarékossági tippekkel, programajánlóval és online játékkal a weboldalon találkozhattak a látogatók, de a Facebook, Twitter, iWiW közösségi portálokon is tanácsokkal látták el őket. A kommunikációs kampányban televíziós- és rádióműsorok segítségével is közvetítették a szervezők a Kapcsold ki! ? II. üzenetét.

A kampány megvalósításában ismert televíziós személyiségek és tudományos szakember is részt vett, ők lettek a Klímanagykövetek. A feladatuk a program népszerűsítése volt. így a rendezvények helyszínén, a különböző kiállításokon, szakmai fórumokon, városi, települési és kerületi rendezvényeken idén Dombóvári Vandával és Demcsák Zsuzsával, valamint Prof. Dr. Mika János klímakutatóval találkozhattak az érdeklődők. Az idén a Föld órája kispesti rendezvényén debütált a Klímadal, amely művészi formában meséli el a Kapcsold Ki! ? II. program célkitűzéseit. A két előadóművész, Fésűs Nelly és Adok Zoltán a Víz Világnapja mellett több eseményen is a zene útján osztotta meg a kampány üzenetét a jelenlévőkkel.

Prof. Dr. Mika János feladata a közvetlen tudományos, de mégis közérthető módon tálalt rendhagyó osztályfőnöki órák levezetése volt a kampány fő témáiról. A klímakutató az ország 15 nagyvárosában osztotta meg tudását és tapasztalatait a gyerekekkel és a felnőttekkel.

Körtecsere-akciót is indítottak a szervezők. A hasznos információs anyagok mellett az akcióban résztvevők egy hagyományos izzóért egy igazi körtét kaptak ajándékba. A gerilla kampányban több száz körte talált gazdára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy kellő információ birtokában a lakosság igenis elgondolkodik Földünk védelmén és az energiatakarékosságon, a gyerekektől a felnőttekig. Kiderült, hogy sokszor teszünk hasznos lépéseket környezetünkben, otthon és munkahelyünkön is.

A felismerési folyamatban a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közös Kapcsold Ki! ? II. kampánya nyújtott segítséget. A soros magyar EU-elnökség idején zajló kampány elősegítette azoknak a céloknak a tudatosítását és megvalósulását, amelyet az Európai Unió és a magyar elnökség is kiemelt fontosságúnak tart, így többek között az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését és az energiahatékonyság, illetve a megújuló energiák arányának növelését.

A Kapcsold ki! ? II. kampány az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósult meg. E három szervezet az úgynevezett Igazgatási Partnerség keretében 2007. óta, évente meghatározott közös kommunikációs célok mentén valósítja meg projektjeit. E kampány előzménye a 2009. folyamán megvalósult Kapcsold ki! ? program, amelybe civil szervezetek, az energiaügyért és környezetvédelemért felelős tárcák, valamint az üzleti szféra szereplői is bekapcsolódtak.

Szóljon hozzá!