ZETApress

hírportál

Tárnoki rehabilitáció

Befejeződött a Benta-patak meder-rehabilitációja annak több mint 18 km-es szakaszán. A mederkotrásnak, tisztításnak köszönhetően a víz szabadon lefolyhat, ezzel nagymértékben csökkent az áradás veszélye a környező településeken ? tudtuk meg délelőtt Tárnokon.

A munkák alig 2 évig tartottak, a beruházás a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság kiemelt projektje. A záró rendezvényen részt vett Barabás Ákos, a Vidékfejlesztési Minisztérium Vízkár-elhárítási Főosztály vezető-helyettese, Baross Károly, a Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, a projekt műszaki ellenőre és Sasvári Gyula, a kivitelező Vízép vezérigazgatója.

A Közép-magyarországi Operatív Program keretében zajló meder-rehabilitáció összesen 739 millió forintba került, ennek 85%-át az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a hazai költségvetés finanszírozta. A beruházásnak köszönhetően nagyban javult a patak vízszállító képessége, ezáltal biztonságosan le tudja vezetni a csapadékvizet, és befogadni a többlet-vízhozamokat. A rehabilitáció nagyban csökkentette az áradás veszélyét a patak mentén fekvő településeken és a mezőgazdasági termelés alá vont területeken. A munkák összességében közel 100 ezer ember környezetét tették élhetőbbé.

A beruházásra azért volt szükség, mert az időnkénti nagy mennyiségű csapadék hosszú éveken keresztül komoly problémákat okozott a környező településeken. Voltak olyan szakaszok, ahol a meder vízszállító képessége csak a felét érte el a szükségesnek.

A munkák során összesen 38 ezer-hatszáz köbméter iszaptól és földtől tisztították meg a Benta-patak medrét, a területrendezés majdnem ötvenezer négyzetméteren zajlott, de ennél jóval nagyobb területen füvesítettek, rézsűk és depóniák épültek. A lerakódott iszap eltávolításával a víz minősége is javul. Nagyban hozzájárul az élővilág sokszínűségének megőrzéséhez, hogy a tárnoki és a sóskúti szakaszon úgynevezett halbölcsőket alakítottak ki, amelyek alkalmasak a patak védett halfajainak ? réti- és vágócsík, szivárványos ökle ? megtelepedésére.

Az állami tulajdonban lévő Benta-patak a Duna jobb partjába torkolló vízfolyás, hossza a Biai halastavaktól a Dunai torkolatig több mint húsz kilométer. Vízgyűjtőjének területe 410 négyzetkilométer, melynek nagy része Pest megyében, kisebb része pedig Fejér megyében terül el.

A Benta-meder rendbetételének projektje Pest megye öt településének közigazgatási területét érintette: Százhalombattát, Érdet, Tárnokot, Sóskutat és Biatorbágyot. Emléktáblát kapott König Ferenc, Sóskút polgármestere, Pátkai Zsolt, Százhalombatta alpolgármestere és Szolnoki Gábor, Tárnok polgármestere. Érdet és Biatorbágyot senki sem képviselte, de az emléktáblákat eljuttatják majd hozzájuk is.

Szóljon hozzá!