ZETApress

hírportál

Nem kell az atom!

Ne menjen szembe a kormány a lakosság véleményével! Ne kapjon szerepet az energiastratégiában az atomenergia! Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

A nemzetközi felmérés szerint miközben a megkérdezett országokban az áramtermelés kapcsán a lakosság 94%-a támogatja a napenergiát, 93%-a a szélenergia felhasználását, az atomenergiát e téren a legkevesebben, mindössze 38%-ban támogatják az emberek. A külföldi adatokkal összhangban, a magyar lakosság 59%-a ellenzi az atomenergia felhasználását, konkrétabb kérdésre válaszolva pedig kiderült, hogy 62% ellenzi újabb atomerőművek építését, 84% pedig atomerőművek nélkül képzeli el az ország elektromos áram termelésének modernizációját. Ezzel szemben a kormány a készülő energiastratégiában további húsz éven át működtetni akarja a lejáró üzemidejű, elöregedett, számos láthatatlan veszélyt rejtő paksi reaktorokat, illetve még a jelenleginél is nagyobb szerepet kíván szánni az atomenergiának, újabb atomerőművek építését tervezve.

Az Ipsos által végzett független, nemzetközi közvélemény-kutatás hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, a korábban számos alkalommal a döntéshozók elé tárt szakmai és gazdasági érvei alapján, újra felszólítja a kormányt, hogy online casinos Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia. A két zöld szervezet sürgeti, hogy a kormány ezeknek a szempontoknak megfelelően dolgozza át, s csak ezután fogadja el a tervezett energiastratégiát.

A Greenpeace és az MTVSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány szembe megy a globális és az európai trendekkel és az immár független forrásból megismert közvéleménnyel is azáltal, hogy nemcsak meg akarja tartani, hanem még növelni is kívánja az atomenergia szerepét. A kormány nukleáris tervei elvonnák a forrásokat az energiatakarékossági, energiahatékonysági, valamint a megújuló energiás beruházásoktól, jóllehet Magyarország adottságai és lehetőségei mindhárom területen jelentősek.

Az ország energiafüggőségéből való kiutat nem a függőségünket még jobban növelő atomerőművek építése jelenti, hanem az energiafelhasználás érdemi csökkentése. Az elfogadhatatlan társadalmi kockázatok és a jövő nemzedékekre háruló terhek miatt is szorgalmazzuk az atomenergia mihamarabbi kivezetését ? hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

Nem kellene megvárni, hogy egy újabb, egy paksi tragédia döbbentse rá a nukleáris ipar itthoni lobbistáit is arra, ami Fukusima után már mindenki másnak egyértelmű: nincs biztonságos atomenergia. A rengeteg zöld munkahelyet teremtő megújulókra, intelligens hálózatokra és az energiahatékonyság maximalizálására épülő új, fenntartható energiarendszerek adhatnak csak biztonságos választ a lakosság energiagondjaira ? az atomenergiás zsákutcában toporgás viszont elvonja a forrásokat mindezen lehetőségeink kiteljesítésétől ? tette hozzá Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.

Szóljon hozzá!