ZETApress

hírportál

Együtt a rezidencián

Az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala és a Vizuális Világ Alapítvány Együtt ? Párbeszéd a különbözők együttműködéséről címmel rendhagyó társadalmi eseményt szervezett tegnap a Károlyi ? Csekonics Rezidencián.

A rendezvényt Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter nyitotta meg. A házigazda Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa, kiemelt vendége pedig John O. Balian, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének kulturális attaséja volt. Az Együtt rendezvény célja egy olyan széles körű társadalmi párbeszéd elindítása, mely megvizsgálja, hogy milyen akadályai vannak az átlagtól eltérő emberek befogadásának, és megoldásokat keres az együttműködésre attól függetlenül, hogy résztvevői hogyan emberek: nők, férfiak, kiemelkedően tehetségesek, valamely ritka betegségben szenvednek, mozgásukhoz használnak-e segédeszközt, vagy hol születtek.

Az eseményen beszédet mondott John O. Balian, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének kulturális attaséja és Yang Yongquian, az Új Kína Hírügynökség igazgatója is, így három kontinens képviselői összegezhették tapasztalataikat. A rendezvény a Vizuális Világ Alapítvány által készített Társas játék ? Elliot Aronsonnal című dokumentumfilm ősbemutatójával kezdődött. A film jól illeszkedik a magyar EU-elnökség egyik prioritás-témájához, az iskolai agresszió kérdésköréhez.

A Társas játék ? Elliot Aronsonnal három szálon fut: ellátogat egy integrációs szemléletű középiskolába ? ahol a fogyatékkal élőkkel való együttműködésre látunk szellemes példákat ?, bemutat egy gyermekük számára befogadó közösséget kereső szülőpárt, akik végül a magyar-kínai két-tannyelvű iskolában találták meg ezt a szellemiséget, illetve nyomon követi a neves amerikai szociálpszichológus, Aronson 2009-ben tett budapesti látogatásának főbb állomásait.

Emellett felvázolja az Aronson által kidolgozott kooperatív tanulási technikát, a mozaikmódszert, amelynek segítségével befogadóbb iskolai légkör, a diákok között nagyobb empátia és eredményesebb együttműködés teremthető meg. Az Egyesült Államokban az utóbbi tíz évben az iskolai agresszió mértéke folyamatos csökkenést mutat, ami, kutatások szerint, a mozaikmódszer alkalmazásának is köszönhető. A film 2010-ben készült, producere Kozák Zsuzsanna, rendezője Nagy Kata, fő támogatója a budapesti Amerikai Nagykövetség.

A vetítést követően Veiszer Alinda moderálásával kerekasztal-beszélgetésre került sor, melynek résztvevői négy szektor ? az oktatásügy, a szociális ügyek, a gazdaság és a médiaipar ? képviselőiből tevődtek össze. Dávid István, a NEFMI főosztályvezetője a fogyatékkal élők szociális integrációjáról, rehabilitációjáról beszélt. Hangsúlyozta az önbecsülés, a kölcsönös bizalom, az érdeklődés és az egymásra való nyitottság fontosságát. Hargitai Lilla, a Médiaunió ügyvezetője rámutatott, hogy a média felelőssége ? és lehetősége ? a társadalmi párbeszéd kialakulásnak tekintetében óriási, hisz az a témák rangsorba állításával, a prioritások kezelésével úgymond tematizálni tudja a közéletet.

Bizonyos esetekben nem csupán azt irányítja, miről gondolkozzanak az emberek, de a szerkesztés sajátos módszereivel azt is meg tudja határozni, hogy mit gondoljon a közönség az adott témáról, sőt, olykor épp a bemutatás hiányával cselekvésre is késztethet egyéneket. Lányi Marietta a Gyermekek Háza pedagógiai vezetője az oktatásügy szempontjaiból közelített a témához. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyre feszítőbb kérdés a fogyatékkal élő tanulók iskolai helyzete, s a magyar oktatást jellemző erős szegregáció számos problémát vet fel. ? Az Európai Unióhoz való csatlakozás feltételezi a sérült emberek életkörülményeinek javítását, esélyegyenlőségük megteremtését. Ennek első lépése a kisgyermekkori (óvodai, iskolai) integráció, a sérült tanulók egészséges társaikkal történő nevelése, oktatása ? tette hozzá.

Küllői Péter volt befektetési bankár, a Bátor Tábor Alapítvány elnöke végül elmondta, hogy meglátása szerint mindannyian fogyatékosok vagyunk, csak van, aki láthatóan és van, aki nem. A későbbiekben arról fejtette ki véleményét, gazdaságilag hogyan éri meg a többségtől eltérő csoportokkal, egyénekkel együttműködni.

A hivatalos programot követő fogadáson, terítéken voltak a magyar EU elnökség borai. A pohárköszöntőt a felújított Károlyi ? Csekonics Rezidencián működő Wekerle Sándor Alapkezelő főigazgatója, Dr. Hidas János mondta. Az Együtt című rendezvény egy hosszú távú, mindnyájunkat érintő párbeszédet életre hívó eseménysorozat nyitóakkordja volt. Kezdeményezője és az esemény házigazdája: Aáry-Tamás Lajos, az Oktatási Jogok Biztosa.

Szóljon hozzá!