ZETApress

hírportál

Titkok nyomában

Tordai Teri évtizedes hétköznapi praktikája vált ismertté szerdán, a 180 éves CAOLA VIP gáláján. Nemzedéki tudást, hagyományozódó értékeket ismerhettünk meg Tordai Teritől és leányától, Horváth Lilitől.

Minden családban vannak titkok, legendák, varázslatok, kultikussá vált tárgyak, receptek és jó tanácsok, amelyeket a család nemzedékről nemzedékre megőriz és használ. Ilyen titkok után kutatunk. Hagyományok, szokások, nemzedékről nemzedékre öröklődő praktikák sok családban megtalálhatóak.

Beszélgessünk, meséljünk, ezzel nyerhetünk! Kellemes perceket, bámulatos pillanatokat élhetünk át, miközben kifaggatjuk szüleinket, nagyszüleinket, hogy családunkban milyen hagyományok, kedvenc receptek, szerencsét hozó ereklyék lelhetők fel. A 180 éves CAOLA Nemzedékek receptje elnevezésű nyereményjátékában most elmesélhetjük a saját családi legendáriumunkban rejtőzködő, anyáról-lányra és apáról-fiúra hagyományozódó fortélyokat, titkos recepteket.

Tordai Teri híresen szép színésznő nem is gondolta, hogy egy több évtizedes egyszerű jó tanács hogyan segít majd megőrizni máig tartó ragyogását. ? Kislányként örömmel kísértem el a mamámat és nagyanyámat a kozmetikushoz. Ilonka ? mindenki csak így hívta ? egyszer odajött hozzám, megsimogatta az arcomat és azt mondta nekem, hogy nagyon szép a bőröm, de nagyon vigyázzak rá, mert száraz, s mindig krémezzem. A kezembe tett egy tégelyt, amiben a piacon akkor kapható legegyszerűbb hidratáló krém volt, ha jól emlékszem, egy CAOLA bőrápoló krém. Azóta is serényen krémezek, és csak a szerénységem az oka annak, hogy nem hirdetem mindenütt, hogy a hidratálás a szépségem titka! ? mondta a művésznő.

Természetes, hogy ezt a praktikát átadta lányának is, Horváth Lili színésznőnek, így a családban generációról generációra hagyományozódik ez az apró, női titok. A két színésznő nem csak szépségápolási, de mesterségbeli hagyományokat is létrehozott, hiszen mindketten ugyanazt a hivatást választották, ne titkoljuk el, ha mi családunkban is létezik ez a szép jelenség! Számtalan családban hagyományozódnak még ma is mesterségek, szakmák, a nagyapa suszterműhelye, a XXI. századra talán egy cipőgyárrá nőtt.

Ha ismerünk ilyen történeteket, a mi családunk képzeletbeli meséskönyve is rejteget titkokat, öröklődő mesterséget, apáról fiúra hagyományozódó és sokat jelentő bútordarabokat vagy ünnepi, akár hétköznapi szokásokat: nincs más dolgunk, mint megosztani ezeket. A történeteket június 30-ig e-mailcímükre várják a szervezők, és a legendák közül, zsűri választja majd ki a legérdekesebb, legizgalmasabb, legszokatlanabb elbeszéléseket. A játék végén természetesen értékes díjak is gazdára találnak majd.

Szóljon hozzá!