ZETApress

hírportál

Halálra ítélt lakáshitelesek

Hétfőn bejelentette a kormány a deviza hitelesek megmentéséül szolgáló megállapodást. A Munkáspárt elfogadhatatlannak tarja, hogy az Orbán kormány egyoldalúan csak a bankok képviselőivel tárgyalt, kirekesztve az érintetteket, valamint az ő érdekeiket képviselő társadalmi szervezeteket.

A kétharmados választási felhatalmazás, népképviseletet követel az Orbán kormánytól, nem a nagytőkével való kiegyezést ? szól a Munkáspárt állásfoglalása a rossz kormányintézkedésről. Jelen megállapodás csak a bankoknak kedvez. Ezért a Munkáspárt követeli, hogy tárgyalják újra a devizahiteleseket megmentő csomagot ? bevonva az adósokat is, illetve az őket képviselő társadalmi érdekegyeztetőket. A kormány vegye figyelembe azokat a javaslatokat, amelyek közös kockázatvállalást jelentenének az adós és a bank részére.

A Munkáspárt mindig is ellenezte, hogy a lakosság devizában adósodjon el. Követeljük, hogy a bankok a devizahiteleket azonnal forintalapú hitelekre váltsák át, szerződéskötési árfolyamon. A hitelkérő az akkori árfolyamra vállalt kötelezettséget, a bank az általa előidézett válságból adódó összes veszteséget egyoldalúan az adósra kényszeríti kormány-segédlettel. Követeljük, hogy a bankok mondjanak le az extra profitjukról, anyagi és erkölcsi felelőséget vállalva ezzel a válság terheiből.

Felelőtlen döntés a kilakoltatási moratórium feloldása, miközben nincsen garantálva az otthont vesztettek számára a méltó lakhatás, és az új alkotmányban sincs biztosítva a lakhatáshoz való jog. Elfogadhatatlan cél a devizahitelesek kisebb lakásba kényszerítése, mert ez felidézi a Horthy rendszer Valéria lakótelepi életformáját. Meg fog indulni a szegények lakótelepi gettósítása. A Munkáspárt követeli megfelelő mennyiségű bérlakásépítést, de addig senkit se lehessen kilakoltatni otthonából ? tudatta a Munkáspárt Elnöksége.

Árverést hirdettek Budaörsön

A Munkáspárt elnöksége múlt csütörtök délután 13:30 órakor sajtótájékoztatót tartott a budaörsi végrehajtói irodánál, ahol 14 órakor kezdődött egy árverés. Árverezték volna a Munkáspárt egyik elnökségi tagjának, Kovács Istvánnak az ingatlanját, holott a hatályban lévő Kormányrendelet Árverési moratóriuma ellenére történt volna az árverés.

A hatalmas sajtóérdeklődéssel zajló eseményen érintett fellebbezett, de nem emiatt maradt el az árverés. Az ok jóval emberibb: nem akadt jelentkező, aki licitált volna, nem akarta senki sem a fiatal családot kitúrni az otthonából. A közjegyző eredménytelennek nyilvánította az árverést, a folytatásról egyelőre nem tudunk semmit.

Szóljon hozzá!