ZETApress

hírportál

Több tízezren az állami ünnepen

Több mint ötvenezren fordultak meg délután 4-ig a Kossuth téren, az állami ünnep keretében a Miniszterelnöki Hivatal által szervezett Szent István király udvara nevű rendezvényen. A szintén az állami rendezvények részeként zajló Születésnapi Kerékfesztiválon délután 2 és 4 óra között közel hatezren nézték a BMX-esek és triálosok bemutatóját, illetve próbálták ki az Ability Park eszközeit. Az esti tűzijátékra minden készen áll, a tűzijáték rakétáinak telepítése ? a Lánchíd kivételével, ahol az a repülőverseny után zárul ? befejeződött. Az Operatív Törzs jelenlegi információi szerint nem lesz akadálya a fényjáték megtartásának ? adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Mintegy ötvenezer ember látogatott délelőtt 11 óra és délután 4 óra között a Kossuth térre, a Szent István király udvara nevű rendezvényre. A Miniszterelnöki Hivatal által szervezett programon a legnépszerűbb műsorelem a vitézi játék, amelyen a gyerekek lovaglásban, kardvívásban, íjászatban mérethetik meg magukat. Eddig 2200, a próbák sikeres elvégzését igazoló oklevelet osztottak ki.

Nem kevésbé volt népszerű az Ország Tortája, a szatmári szilvapálinkás torta, amelynek receptjét a Magyar Cukrász Ipartestület speciálisan erre az alkalomra, Magyarország Születésnapjára készítette. A kedvezményes áron a téren árusított tortából 4500 szelet fogyott, a délután 2-kor a nagyközönségnek is bemutatott óriástortáért pedig több ezer felnőtt és gyerek állt sorba. A szintén a Kossuth téren zajló Kenyérfesztiválon a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje pedig eddig harmincezer adag kenyeret adott a látogatóknak.

A helyszínen kapható egyéb élelmiszerekből is tekintélyes mennyiség fogyott: a történelmi játszóház résztvevői elfogyasztottak már egy egész, hatmázsás ökröt, két, összesen négy és félmázsás borjút, 12 egész bárányt, 120 sült csirkét, összesen ezer liter bodzaszörpöt és limonádét, valamint ötven hordó sört. A Kossuth téren a Miniszterelnöki Hivatal ingyenes vizet biztosított a látogatóknak ? ebből délután 2-ig több mint ezer liter fogyott. A szervezők a vizet folyamatosan pótolják, a délután folyamán egy nyolcezer literes lajtoskocsi is a helyszínre érkezett.

Az Andrássy úton délután 2 óra óta zajló Születésnapi Kerékfesztiválon közel hatezren csodálták meg a BMX-esek és triálosok bemutatóját, vettek részt szlalom- és kerékcsere-versenyeken, valamint próbálták ki az Ability Park fogyatékkal élők életét bemutató játékait ? a Kerékfesztiválon e műsorelemek iránt a legnagyobb az érdeklődés. A helyszíneken a korábbi kérésnek megfelelően ellenőrzéseket végzett a Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Munkaügyi Főfelügyelőség és az ÁNTSZ, az ellenőrzések nem tártak fel szabálytalanságot.

A nap folyamán lezárulnak a tűzijáték előkészületei is: a rakéták telepítése az összesen nyolc helyszín közül héten már befejeződött (a Citadellán 3 helyszínen, három kompon, illetve az Erzsébet hídon), a Lánchídon pedig az Air Race repülőverseny után zárul. (A repülőversenyt egyébként délben leállították, hogy a gépek zaja ne nyomja el a parlamenti kitüntetések átadásának hangját.) A fényjáték irányítórendszerét már a tegnapi nap folyamán tesztelték, és teljesen rendben találták, míg ma reggel ugyanezen eredménnyel próbálták ki a hangosító rendszert a Margit híd és Szabadság híd közötti rakpartokon.

Az állami ünnep rendezvényeinek biztonságáért felelős Operatív Törzs a rendezvények során folyamatosan ülésezik, s az abban részt vevő szervezetek segítségével gondoskodik a látogatók biztonságáról. Az Operatív Törzshöz beérkezett jelentések alapján eddig rendkívüli esemény a programokon nem történt. A Budapesti Rendőrfőkapitányság arról számolt be, hogy a rendezvényeken öt gyerek tűnt el a szülei szeme elől, őket a rendőrök rövid időn belül megtalálták, és szüleikhez kísérték. Az Országos Mentőszolgálat 46 kisebb sérülést, enyhe rosszullétet jelzett a belvárosi rendezvények területén, kórházba szállítani csupán két embert kellett.

5 órakor ünnepi szentmise kezdődik a Belvárosban, a Szent István Bazilikánál, melyet a Szent Jobb Körmenet követ. Fél 6-kor Art-mozaik címmel Külhoni Művészeti Fesztivál kezdődik Budán, a Nemzeti Táncszínházban. A tűzijáték előkészületeként a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság végzett a Gellért-hegy nedvesítésével, az Országos Meteorológiai Szolgálat pedig változatlan időjárás-előrejelzésről ? este 7 és 8 óra között várhatóan gyenge, csapadék nélküli hidegfrontról, és enyhe, kellemes szélről ? számolt be. A Polgári Védelem jelentése szerint a Szabadság híd és a Petőfi híd között befejeződött a három hangágyú (Kabóca 1 és 2, illetve Pávián) telepítése, amelyek vészhelyzetben a látogatók tájékoztatását segítik.

A tűzijáték előtt 7 órától a Duna parti látogatók folyamatosan tájékoztatást kapnak majd a rakpartokon elhelyezett kivetítőkön és hangosbemondó-rendszeren keresztül. Az Operatív Törzs emellett ajánlásokat fogalmazott meg a tűzijáték nézői számára, amelyek révén segíthetik a biztonságért végzett munkát: azt kérik a látogatóktól, hogy hozzanak magukkal ivóvizet, vigyázzanak a gyerekekre, ne álljanak fa alá, rosszullét esetén keressék a piros léggömbbel jelölt mentőautókat, és a kijelölt útvonalon közlekedjenek. A könnyebb közlekedés érdekében a szervezők 17 darab biztonsági tornyot és lépcsőt építettek a rakpartokon ? a látogatók ezeket áthaladásra használhatják, de ezeken megállni, innen tűzijátékot nézni nem szabad.

Szóljon hozzá!