ZETApress

hírportál

Szabad Sajtó a Pilvaxban

Ma délelőtt 11 órától a Pilvax Kávéház és étteremben Földes György, a Szabad Sajtó Alapítvány elnöke adta át a Szabad Sajtó Díjakat. Az eddig megszokottaktól eltérően szerkesztőségeket nem díjaztak, külföldön élő politikusokat viszont igen.

A magyar sajtómunkások közül Vörös Károly kulturális újságíró, a Népszabadság főszerkesztője, Porcsin Zsolt újságíró, a debreceni altnyil.nolblog.hu és a basahalom.blog.hu portálok működtetője és Hazafi Zsolt újságíró, az ATV főszerkesztője vette át a Szabad Sajtó Díjat.

Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes nem a politikai, hanem az újságírói, költői, szerkesztői munkájáért érdemelte ki az elismerést, amit személyesen nem tudott átvenni. Itt volt viszont Martin Schulz, az Európai Szocialista Párt Európai parlamenti csoportjának elnöke. (Miguel Angel Martínez, az EP szocialista alelnöke a minap az MSZP Nőtagozata Közéleti Díjának nemzetközi díjazottja lett.)

Az EP frakcióvezetője csak az erkölcsi elismerést fogadta el, a vele járó pénzt visszaadta. Arra kérte az alapítvány elnökét, hogy az összeget fordítsa a rászoruló újságírók támogatására. Mától el is indult a Balpart.hu portál, mely a baloldali szellemű újságíróknak kínál megjelenési lehetőséget.

Brüsszelben Martin Schulz a sajtószabadság leghangosabb harcosa. A német képviselő elmondta, nem a magyarok ellen, hanem a rossz médiatörvény ellen emelt szót a Parlamentben. A magyarokat szereti, tudja, hogy Németország nekünk köszönheti újraegyesítését. Mivel 1989-ben Németh Miklós volt a kormányfő, elmondhatjuk, hogy a nemetek a Német-kormánynak köszönhetik ezt. Németek a Némethnek?

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke mondott köszöntőt a díjátadáson, majd a Pilvx köz és a Városház utca sarkára sietett, ahol 12 órától a Haza és szabadság című ünnepi összejövetelen Martin Schulz-cal, az EP Szocialista frakciójának vezetőjével együtt beszélt a nagyszámú gyülekezethez. Ott is, meg korábban a Pilvaxban is szóba került a médiatörvény, és a tegnap benyújtott alkotmánytervezet is.

A Pilvax Kávéházban módomban állt néhány szót váltani a pártelnökkel a kitüntetetteket köszöntő fogadáson. Megállapodtunk abban, hogy a készülő alkotmány is tartalmazhat pozitívumot a szocialistáknak. Ha az Országgyűlés április 18-án elfogadja, s az államfő április 25-én, Húsvéthétfőn aláírja, Orbán Viktor 2012. január elsejétől már nem lehet a Magyar Köztársaság miniszterelnöke. S hogy miért nem? Mert az aznap hatályba lépő alaptörvény kimondja, hogy hazánk elnevezése Magyar Köztársaságról Magyarországra változik!

Szóljon hozzá!