ZETApress

hírportál

Jubileumi borverseny

Rekordszámú nevezéssel ünnepelte 10. jubileumát a Syngenta borverseny. A szakmai körökben is nagy elismerésnek örvendő országos megmérettetésre idén összesen 172 termelő nevezett 391 borral ? tudtuk meg Jónás Fannitól.

A március 9-én, Siófokon nyilvánosságra hozott eredmények alapján a 89 aranyérem között idén 6 nagy arany és 3 Quadris díj is született. A 2010-es év meglehetősen kedvezőtlen volt a mezőgazdaság számára. A hűvös, csapadékos tavasz hátráltatta a mezőgazdasági munkákat és visszafogta a növények fejlődését. A virágzáskori hideg és esős időjárás káros hatását fokozta a cseresznyénél, meggynél a gyümölcs érési időszakának rideg volta, a fertőzések terjedése. Később is nagy mennyiségű, intenzív esőzések voltak, alacsony hőösszeggel és kevés napfénytartammal.

Nem volt ez másképp a szőlőnél sem: a gazdák, ha szerencsések voltak, akkor legalább a szőlőnövényt tudták permetezéssel menteni, de a termést csak részben. Ennek köszönhetően a 2010-es év szőlészeti- és borászati szempontból meglehetősen mostoha volt. A bortermés kb. fele az előző évinek, 2,5 millió hektoliter volt, és minőségben is sok kívánnivalót hagyott maga után. Azok a szőlősgazdák voltak szerencsések, akik megfelelő növényvédelmi technológiával meg tudták védeni szőlőjüket, így reményt kaphattak arra, hogy a rossz termés után legalább ez évben jobbat remélhetnek.

A Syngenta Kft. tegnap Siófokon ünnepélyes keretek között hirdette ki a 10. Quadris Borverseny eredményeit . A 10 éve alapított borversenyre idén 391 bornevezés érkezett, amely ? az évfordulóhoz méltóan ? rekordnak számít a verseny történelmében. Az eddigi versenyeknek megfelelően a fehérborok uralták a terepet, de vörös- és rosé borokban sem volt hiány. Meglepetést és örömet okozott, hogy Tokaj-Hegyalja, az elmúlt kilenc évet meghazudtolva szép borokat, nagyszámú aszút mutatott be. Fehérborból több volt, mint, a többi borkategóriából: 36 rosé, 39 édes fehér ? ebből 10 aszú, 139 vörös- és 212 fehérbort neveztek a 10. Syngenta Borversenyre.

A bizottságok értékelése alapján, a 172 nevező 391 mintájából: 89 arany 22,76%, ebből 6 nagy-arany és 3 Quadris-díj született, 144 ezüst 36,83%, 114 bronz 29,15%, 42 oklevél 10,74% született. Kizárásra két minta 0,51% került. Az aranyérmesek közül a kategóriánként legmagasabb pontszámúak közül választották ki ? újra bírálással ? a Quadris-díjas termékeket a felállított bizottságok.

Az aranyérmes termékek közül természetesen a vörösborok vitték el pálmát, hiszen ezen borok előző évjáratok termékei voltak, amelyek kedvezőbbek voltak a szőlőtermesztésre, mint 2010. A növényvédelmi technológia megfelelőségét, a jó borász gondosságát és szakértelmét igazolja az, hogy a fehérborok közül a 29 aranyéremből kilenc, 2010-es évjáratú volt.

Quadris-díjas borok: Borpalota, Mátrai Rajnai Rizling 2008. Tolcsva-Bor Kft./Sajgó Pincészet, Tokaji 5 puttonyos aszú 2001. Vida Borbirtok, La Vida Merlot 2007. Nagy-aranyérmes borok: Csóbor Pincészet, Rosé Cabernet Sauvignon 2010. Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Zweigelt Rosé 2010. Günzer Zoltán, Ördögárok 2007. Szöllősi Pincészet, Chardonnay 2010. Varga Pincészet Kft, Aranymetszés Badacsonyi Kéknyelű 2009. Vivamus Bt, 5 puttonyos aszú 2002. Az eredmények alapján megállapítható, hogy a versenytételek kiváló minőségűek voltak ? tehát nem volt könnyű dolga a bírálóknak.

A belvízhelyzet és az időjárás szélsőséges volta miatt az idei évre még nem jósolhatunk semmit. Az azonban bizonyos, hogy azon szőlészek, akik ha a tavalyi termést nem is, de szőlőiket meg tudták védeni, egy jobb termés reményében indulhatnak neki a metszésnek és a szőlők gondozásának.

A szőlőtermesztésben és a borászatban komoly feladatok és kihívások várnak a termelőkre. A gazdasági válság, az emelkedő energiaárak, az olcsó borok egyre erősödő importja a minőség emelésére ösztönzi a hazai borosgazdákat. A piacon a megbízható, állandó minőség biztosíthatja a vásárlók bizalmát a hazai borok iránt.

A Syngenta elsősorban a növényvédelemben lehet a termelők segítségére, s a jó növényvédelmi technológiával biztosítani lehet sok év átlagában a kiváló borminőséget. A 10. Syngenta Borverseny 172 nevezőjének 391 versenybora, s ezek kiváló eredményei bizonyítják, hogy a növényvédelem, a szőlőtermelés és a borkészítés szoros kapcsolatban tud jó borminőséget biztosítani a borfogyasztók számára a hazai piacon. Az együttműködés elengedhetetlen a minőség és a várható haszon elérése érdekében ? mondta el Czigány Tibor, a Syngenta Kft. ügyvezetője a verseny kapcsán.

Szóljon hozzá!