ZETApress

hírportál

Nem engedték be Zámodyt

Zámody Gábor újságíró, aki a Turisztikai szakosztály rendezvényére meghívó nélkül kívánt bejutni, panaszt tett az etikai bizottságnál. Levelében előadja, hogy a MÚOSZ épületében, ügyintézés okán járt, és a Turisztikai szakosztály rendezvényébe botlott. Ekkor ? a szakosztályi tagság jogosultságán ? a rendezvényre be akart jutni, azonban Tímár Mátyás elnök a részvételtől eltanácsolta, közérthetően: nem engedte be. Ezért a panaszos a szakosztály vezetőségével írásban közölte, hogy a szakosztály munkájában, a továbbiakban nem kíván részt venni, és megszünteti szakosztályi tagságát. Egyben kérte a MÚOSZ etikai bizottságát, hogy állásfoglalásban fejtse ki véleményét a vele történt esetről.

Az etikai bizottság a helyzet tisztázására kérte a feleket. Tímár Mátyás az eljáró tanács előtt elmondta, hogy a panaszos Zámody Gábor újságíró, meghívó nélkül kívánt megjelenni egy olyan rendezvényen, amely ?meghívós? volt. Azért nem engedték be, mert a korábban bevett gyakorlatnak akarnak véget vetni: az olyan eseteknek, amikor bizonyos újságírók nem írni, dolgozni, hanem ?fogyasztani? (értsd: enni, inni) járnak a hasonló szakmai rendezvényekre. Elmondta még, hogy a szakosztálynak közel 380 tagja van, ezért értelemszerűen egy-egy rendezvényre nem küldenek minden tagnak meghívót. Többnyire azokat az újságíró kollégákat hívják, akik az adott rendezvény kapcsán publikálni fognak.

Tímár az etikai eljáró tanács előtt elmondta, hogy Zámodyt nem ?brutálisan? küldte el, szépen elmondta neki, hogy nem tehet kivételt, és csak azok lehetnek jelen, akik meghívóval jöttek el. Zámody ezt nem vette tudomásul, és alaposan megsértődött. Azt is elismerte az etikai bizottság előtt, hogy Zámody valóban publikáló újságíró, ennek ellenére következetesen kellett eljárnia. Tímár Mátyás szólt arról is, hogy volt eset, amikor tettek kivételt, de ezek száma elenyésző, és ha rendszeresen eltérnek a szakosztály kijelölt gyakorlattól, akkor a többi újságíróval szemben kell elszámolnia ? ezért nem lehet csak úgy ?beesni? egy rendezvényre.

Az etikai bizottság azt a véleményét fogalmazta meg a meghallgatás során, hogy a szakosztályok zavartalan működését minden szakosztály önmaga védelmében biztosítania kell, és ebben a szakosztály tagjainak együttműködő magatartására is szükség van. Az eljáró tanács továbbra is azon a véleményen van, hogy a kollegiális magatartásra vonatkozó szabályokat az újságírók tartsák meg, és a lehetőségeken belül segítsék egymást.

Szentesítjük egymás kirekesztését?

Az ügyben nekünk is van véleményünk. Nem értjük, hogy miért egy publikáló újságíróval kell kezdeni a rendcsinálást? Miért a szakosztály egy tagját kell távol tartani a szakosztályi foglalkozástól? Annyi léhűtő van, aki szerkesztőségi háttér és MÚOSZ tagság nélkül jár el a sajtótájékoztatókra, de akkor sem tudna írni róla, ha kényszerítenék. Nekik mindenhova szabad bejárásuk van, őket mindenütt megtűrik, mint tették például az elmúlt heti belvárosi házavatón.

Az sem indok számomra, hogy az újságíró ?beesett? a rendezvényre. Attól ő még tudna róla tudósítani. Egy igazi riporter minden helyzetben feltalálja magát, nem állhat távol tőle a rögtönzés. A szakosztályvezetésnek ezen is el kellene gondolkodnia!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Ünnepség a Kakasban

Szóljon hozzá!