ZETApress

hírportál

Nagy Imrére emlékeztünk

Tegnap reggel 9-kor koszorúzási ünnepséggel vette kezdetét a Nagy Imre emlékműnél az ötven évvel ezelőtti kivégzésekre való megemlékezés-sorozat. A Vértanúk teréről a köztársasági elnök és a közjogi méltóságok az Ötvenhatosok terére, az 1956-os Forradalom és szabadságharc központi emlékművéhez vonultak, ahol 10 órakor vette kezdetét az ünnepség.

Délután fél 2-kor Gyenes Judith asszony, Maléter Pál özvegye társaságában az államfő a Rákoskeresztúri Köztemetőben Nagy Imre és mártírtársai sírjánál koszorúzott, majd az özveggyel együtt a Zách utcai katonai objektumhoz érkezett. Itt 2-kor kezdődött meg az ünnepség az objektum Maléter Pál vezérezredesről történő elnevezése alkalmából. Az elnököt ünnepélyes fogadták, végigment a díszszázad előtt, majd behozták a történelmi zászlókat is.

A Himnusz hangjai és a narrátor köszöntője után a Honvéd Együttes ünnepi műsora, majd Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszéde következett. Ezután Gyenes Judith visszaemlékezett férjére, Maléter Pálra, akinek ezután leplezték le, majd koszorúzták meg emléktábláját. A Szózat és térkiürítés után az objektum utcai részén a kapubejárat laktanyafeliratának leleplezése, majd a Magyar Takarodó elfújása és az elvonulás következett. Ezután az államfő megtekintette a Maléter Pál-emlékszobát.

A fenti események idején miniszterelnökünk a prágai uniós csúcson volt, s csak délután érkezett a Rákoskeresztúri Köztemetőbe, Nagy Imre és mártírtársai sírjához. A koszorúzás után a szomszédos Kisfogházba sietett, ahol fél 6-kor beszédet mondott az épp? ötven évvel ezelőtti kivégzések sírhelyén. Az államfő ide már nem jött el, s az este 7-re meghirdetett parlamenti emlékülésen sem vett részt, egyéb elfoglaltságaira hivatkozva. Az Országházba egyébként a Fidesz és KDNP képviselői sem jöttek el, mert már évek óta nem akarnak egy levegőt szívni Gyurcsánnyal. Ők a temetőben is külön koszorúztak.

Az SZDSZ sem vett részt az emlékülésen, de ők ezt mással indokolták. A meghívás június 4-én az akkor még regnáló Kóka János pártelnök nevére érkezett, aki ezt a június 7-i vereségét követően ?elfelejtette? továbbítani utódjának, Fodor Gábornak. A Parlamentből távozó megemlékezők a Kossuth Lajos téren ünnepi hangversenyt hallgathattak, melyet a Duna TV és az m2 is élőben közvetített hosszú órákon át.

Szóljon hozzá!