ZETApress

hírportál

Erdőink jövőjéért

A WWF Magyarország és a Tetra Pak pályázatot hirdet A jövő erdői ? az erdők jövője néven. Hat kategóriában várja az alkotásokat, amelyeknek legjobb darabjaiból kiállítást szervez 2011 tavaszán. A publicitást kapó pályaműveknek azt kell tükröznie, hogyan képzelhetjük el a jövőben az erdők sorsát, az ember és az erdő kapcsolatát.

Az erdők szerepe a Föld lakóinak életében alapvető. A szárazföldi fajok kétharmadának az élőhelyét biztosítják. Az erdők megtisztítják a levegőt, amit belélegzünk, kulcsfontosságúak az erózió megfékezésében, életmentő orvosságokat nyújtanak számunkra és megakadályozzák az áradásokat, amik oly sok életet veszélyeztetnek világszerte.

A Föld erdei azonban ma válságban vannak. Bolygónk eredeti erdőborításának mára közel a fele elveszett, és a megmaradt területek sem hasonlítanak egykori állapotukhoz. Területük globálisan minden percben egy focipálya nagyságú résszel csökken, a természetes erdők aránya az ültetett erdőkhöz képest folyamatosan romlik. Mi lesz így a világ élőlényeivel 100 év múlva? Milyenek lesznek az erdők? Milyen lesz az ember és az erdők kapcsolata? Mennyi lakója lesz és milyenek?

Mindannyiunk feladata megőrizni erdeinket, és óvni a további pusztulástól. Ezen munkálkodik a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete, a WWF, valamint a környezetkímélő csomagolások gyártója, a Tetra Pak is. Hazánkban az erdők területe ugyan nem csökken, de a természetes, sokféle élőlénynek otthont adó valódi erdőket egyre inkább felváltja az idegenhonos fafajokból álló, ültetett erdőterület. A magyar erdők megőrzéséért küzd a WWF Magyarország erdővédelmi programjával.

Az erdők megóvásának részeként most egy közös pályázattal szeretnék felhívni a figyelmet az erdők állapotára, és közelebb hozni az embereket a természethez. Hat különböző kategóriában várják az alkotásokat. A grafikai munka, film, építészeti pályamunkák, és egyéb alkotások értékelésének szempontjai a kreativitás, kivitelezés mellett természetesen a fenntarthatóság, a környezet védelme.

A pályázatot elsősorban a művészeti iskolák diákjainak szánják, mivel az ő karrierjüket egy nyilvánosságra került, kiállított munka nagyban segítheti, de minden 18. életévét betöltött állampolgár jelentkezhet. A legjobb munkák egy kiállításon kapnak majd helyet 2011 tavaszán, ahol minden érdeklődő megtekintheti az erdők jövőképét.

Szóljon hozzá!