ZETApress

hírportál

Mégsem állt le minden az utakon

Tegnap reggel sem indult el a közlekedés a fővárosban. Mint múlt pénteken megjósoltuk, tegnapra a BKV szakszervezete 24 órás sztrájkot szervezett, melyre még az elégséges szolgáltatásokról sem állapodott meg a munkáltatóval.

Szerencsére a lakosság felkészült a leállásra. Több bolt ki sem nyitott, sok iskolában tanítási szünetet rendeltek el, számos munkahely szabadságolta dolgozóit. Aki félt a káosztól, és megtehette, vidékre utazott. Igaz, ott sincs mindenhol tömegközlekedés, de valahogy sikk volt erre hivatkozni. Ott sem lehet messzire eljutni, itt sem kell villamos a sarki fűszereshez, mégis többen a vidéket választották.

A tervek ellenére nem volt teljes a leállás, dolgozóik öt százaléka felvette a munkát. Reggel 7 órakor elindult hat 6-os villamos is a Körúton, s hangszóróikból minden megálló ellőtt hallottuk az átszállási lehetőségeket. Igaz, hogy a bemondott járművek nem közlekedtek, a magnót mégsem kapcsolták ki a villamosvezetők. Az utas-tájékoztató táblán is ki voltak írva egész nap a most nem létező csatlakozó járatok.

Néhány autóbusz is elindult hajnapban. Újpalotát Újbudával kötötte össze a 173-as, s a pesti és budai külső kerületekben is közlekedtek az alvállalkozásban üzemelő járatok. A Volánbusz és a MÁV járatain ? az InterCityn is! ? érvényesek voltak a főváros határán belül a BKV bérletek. A vonatok most nem álltak le, hozták fel az utasokat. A VDSZSZ nem csatlakozott a sztrájkhoz. Lehet, hogy elolvasták múltkori sorainkat?

A lakosság megértően viselkedett, csak néhány szélsőséges reakció akadt. Budafokon légpuskával belőttek a forgalmi telepre, míg a Budakeszi úton Molotov-koktélt dobtak a Szép Ilona kocsiszínbe. Egy villamos megrongálódott, a rendőrség nagy erőkkel nyomoz. A Corvinus Egyetemen, a Villányi úton elmaradt a Dísznövény-kiállítás tegnap délre tervezett megnyitója. Annyi baj legyen, ma délben majd bepótolják!

Szóljon hozzá!