ZETApress

hírportál

Veszített a Vasárnapi Újság

Az ORTT Panaszbizottsága helyt adott Daróczi Dávid kormányszóvivő panaszának, amelyben azt kifogásolja, hogy a március 15-én sugárzott Vasárnapi Újság című műsor nem tett eleget a tényszerűség és kiegyensúlyozottság követelményének, mivel nem korrigálta Orbán Viktor pártelnök valótlan kijelentését, amely a műsorban hangzott el, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

A szóvivő azután fordult az ORTT-hez, hogy a Magyar Rádió Zrt. elutasította kifogását, amely szerint a március 15-i műsor nem tett eleget a tényszerűség és kiegyensúlyozottság követelményének. A műsorban nem korrigálták ugyanis Orbán Viktor azon valótlan, tényszerűtlen kijelentését, amely szerint a Standard and Poor?s jelentés nem a népszavazás miatt sorolta Magyarországot negatív hitelkockázati helyre, holott közismert volt a hitelminősítő ezzel kapcsolatos álláspontja. Az interjút készítő riporter ezzel nem tett eleget a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény azon követelményének, mely szerint ilyen esetben a műsorvezetőnek kötelessége a tényszerűség és kiegyensúlyozottság megvalósítása.

Az ORTT Panaszbizottságának eljáró tanácsa arra kötelezte a műsorszolgáltatót, hogy az állásfoglalást jogerőre emelkedését követően a műsorban tegye közzé az alábbiakat: Az interjúban Orbán Viktor azt állította, hogy Magyarország adósság kockázatának leminősítésében nem játszott szerepet a népszavazás eredménye, ezzel szemben a hitelminősítő véleményéből ennek az ellenkezője állapítható meg.

Szóljon hozzá!