ZETApress

hírportál

Reggel kevesebbet alhattunk

Hajnali 2-kor 3 órára kellett előreállítanunk a kismutatót. 1980-tól ma már sokadszor kellett megtennünk ezt a mozdulatot március utolsó vasárnapján. 1995-ig szeptember, míg 1996-tól az Európai Unióhoz igazodva október utolsó vasárnapján kell hajnali 3-kor 2 órára visszahúzni a mutatót. Idén ez az őszi mozdulat október 26-án lesz.

Az októberi visszahúzáskor lesz az a hosszú hétvége is, amikor a csütörtökre eső 23-i nemzeti ünnep miatt négy napig nem dolgozunk, az így szabadnappá nyilvánított pénteket viszont már az előző szombaton, 18-án ledolgozzuk. Hasonló munkanap-áthelyezésre néhány hét múlva a csütörtöki május elseje miatt is sor kerül. A május 2-i pénteket az előző hét szombatján, április 26-án kell ledolgoznunk.

A nyári időszámítás a légi közlekedésben is változást okozott. A Ferihegyi Repülőtér december 21-e helyett csak mától csatlakozott a Schengeni Egyezményhez, s éjféltől szüntette meg az útlevél-ellenőrzést az övezeten belüli utasforgalomban. Őket a 2A terminál, míg a többieket a 2B terminál fogadja mától. A két terminál között megmarad az ellenőrzés, ide helyezik át a 2A-n feleslegessé vált határőröket. Az 1-es Terminál ezután is a diszkont légitársaságok utasait fogadja, úti céljuktól függetlenül.

Az útlevél-ellenőrzés megszüntetése nem jelenti a biztonság csökkenését. A személy- és csomagellenőrzés továbbra is fennmarad, s lehet, hogy ez még fokozódni is fog. Jól teszik az utasok, ha a gép indulása előtt három órával megérkeznek a repülőtérre. A 2A és 2B helyébe rövidesen egy újat építenek, s a munkák idején a zsúfoltság tovább fokozódik.

Szóljon hozzá!