ZETApress

hírportál

Közös múlt a Dunán

Múltunk közös lesz a jövőben is-díjat kapott Tarlós István főpolgármester tegnap este Makai Istvántól, az FCÖ elnökétől Budán, a Szilágyi Dezső téren horgonyzó Európa hajón ? tudta meg Vigh Alex, aki a felvételeket is készítette.

Az elismeréssel a Fővárosi Cigány Önkormányzat minden évben három olyan személyt díjaz, aki kiemelkedően támogatta a magyarországi cigányság társadalmi integrációját. Idén Budapest főpolgármestere mellett az amerikai nagykövetasszony és egy előadóművész kapta meg a kitüntetést.

A díjat az FCÖ minden évben testületi döntés alapján ítéli oda az arra méltó és érdemes személyeknek. Ez most is így történt. A képviselő-testület 2010-ben egyértelmű konszenzust tükröző háromnegyedes többséggel, 6 igen és 2 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül ítélte oda a díjat Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövetasszonynak, Molnár Ferenc Caramel előadóművésznek és Tarlós István főpolgármesternek.

Tarlós István 20 éve aktív közszereplője a magyar belpolitikának, és ez alatt a két évtized alatt sokat tett a romák társadalmi integrációjáért. Így tett Óbuda polgármestereként is, majd később a FIDESZ?KDNP fővárosi frakcióvezetőjeként, és a Fővárosi Önkormányzat Esélyegyenlőségi, foglalkoztatási és kisebbségi bizottsága elnökeként is.

Tarlós István főpolgármesterként a romák ügyét nemcsak a Demszky-korszaktól eltérően, hanem európai uniós dimenzióban is mintát adó módon kívánja támogatni és kezelni. Ez fontos esélyt jelent a hazai roma-társadalomnak, hiszen a fővárosban megszülető újszerű megoldások országos szinten is a jó példa erejét jelenthetik a jövőben. Különös tekintettel arra, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének nemrégiben tett kijelentése szerint a közelgő első magyar EU-elnökség egyik alapkérdése a romák társadalmi integrációs programjának megalkotása lesz. A Múltunk közös lesz a jövőben is-díj gondolatisága az együttműködésre, az összefogásra és egymás tiszteletére irányul.

Szóljon hozzá!