ZETApress

hírportál

Bolyai Díj az Akadémián

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke ma délután 2-kor adta át a Bolyai János Nemzetközi Matematikai Díjat. A díjazottat Lovász László akadémikus, a Nemzetközi Matematikai Unió elnöke és Mireille Martin-Deschamp, az Európai Matematikai Társulat elnöke köszöntötte.

Az Akadémia 1905-ben alapította a máig egyetlen nemzetközi díját. A 25 ezer dolláros pénzjutalommal járó elismerést olyan matematikus géniuszok kapták meg, mint H. Poincaré és David Hilbert. Az ?eredeti? Bolyai-díjat 2010-ben Jurij Manyin (Yuri I. Manin) orosz származású, Németországban élő és alkotó matematikus kapta az MTA Dísztermében. Díjának odaítélésében olyan világszerte ismert matematikus működött közre, mint a Fields-érmes Terence Tao, a nemzetközi matematika szupersztárja, a UCLA professzora.

A díjátadást követően Jurij Manyin saját kutatási eredményeit ismertette, majd Sztanyiszlav Szmirnov orosz-svéd matematikus, a Fields-érem egyik idei kitüntetettje tartott tudományos előadást. A rendezvény hivatalos nyelve angol volt.

Doktorok az Akadémián

Az MTA Doktora tudományos cím oklevelének átadására délelőtt 11 órakor került sor ugyancsak a Roosevelt téri Székház Dísztermében. Az okleveleket Pálinkás József, az MTA elnöke és Palkovics Miklós akadémikus, a Doktori Tanács elnöke adta át.

Az MTA Doktorává avatták többek között Fekete Csaba agykutatót, a Bostonból hazatért Lendület Program nyertesét; Katona Istvánt agykutatót, az Európai Kutatási Tanács ösztöndíjasát; Bollobás Enikőt, az amerikai irodalom kutatóját; P. Müller Pétert, a test értelmezésének kutatóját a színházi gondolkodásban; Majtényi László egykori adatvédelmi biztost; Széll Mártát, a krónikus bőrgyógyászati betegségek kutatóját és Zarándy Ákost, a pilóta-nélküli robotrepülőgépek és a gépjárművekbe szerelhető ütközés-gátlók kutató-fejlesztőjét.

Az akadémiai doktori cím várományosainak 41%-a a matematika és a természettudományok képviselői közül kerül ki, 28%-uk élettudományokkal, 31%-uk társadalomtudományokkal foglalkozik. Többségük 48 és 60 év közötti tudós.

Szóljon hozzá!