ZETApress

hírportál

Elsősegélycsomag a miniszternek

Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter a magyar közigazgatási intézmények klíma-semlegességének elérését kezdeményezi, és kibocsátás-csökkentési tervet szorgalmaz a hazai nagyvállalatoknál. Mindezt akkor fogadta meg, amikor átvett a WWF Magyarország igazgatójától és egy jegesmedvétől egy elsősegélycsomagot, melynek tartalmával a Föld sebeit gyógyíthatjuk.

Nem elég a kormányokra, vállalatokra mutogatni, a klímaváltozás rajtunk is múlik, mi is tehetünk ellene! A WWF Magyarország ezért olyan termékeket, kiadványokat és hasznos tanácsokat tartalmazó elsősegélycsomagot állított össze, melyek használatával hozzájárulhatunk az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A természetvédelmi szervezet négyszáz elsősegélycsomagot sorsol ki azok között, akik elküldik neki klímafogadalmukat weboldalukra keresztül március 15-ig.

Egyetlen lehetőségünk van, hogy a klímaváltozás drámai következményeit enyhítsük: széndioxid-kibocsátásunkat azonnal és drasztikusan csökkentenünk kell, és át kell térnünk a szénmentes technológiák alkalmazására. Ebben mindenkinek szerepet és felelősséget kell vállalni ? indokolta az akciót Márkus Ferenc, a WWF Magyarország igazgatója. A WWF elsősegélycsomagja útmutatást ad, hogyan kezdjük el otthonunk széndioxid-kibocsátásának csökkentését.

Jegesmedve volt a postás

Az első Elsősegélycsomagot Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter kapta. A kézbesítő az éghajlatváltozás által súlyosan érintett faj, a jegesmedve egyik képviselője volt. A miniszternek is klímafogadalmat kellett tennie a csomagért.

Célom a magyar közigazgatási intézmények karbon-semlegességének elérése ? jelentette ki a miniszter. A klímaváltozás elleni küzdelem jegyében a tárcavezető részletes felméréseket készíttet a közigazgatási intézményeknél az üvegházhatású gázok kibocsátásáról, cselekvési tervet és programokat kezdeményez az ilyen jellegű környezetterhelés csökkentésére. Fodor Gábor egyik kiemelt feladatának tekinti a szénalapú technológiák kiváltását. A tárcavezető hozzátette: a közszférában tett lépések mellett szeretné elérni, hogy 2010-re a száz legnagyobb magyar vállalat többsége rendelkezzen saját kibocsátás-csökkentési programmal.

Fodor Gábor hozzátette: magánemberként is törekedni fog arra, hogy családja is a karbon-semleges megoldásokat válassza, és csökkentsék a villamos-, hőenergia- és víz-fogyasztásukat Vásárlásaiknál előnyben részesítik a helyben készült termékeket és az ökológiai gazdálkodásból származó ételeket. Az éghajlatváltozás következményei drámaian súlyosbodni fognak a közeljövőben, ha nem cselekszünk azonnal. Az állatfajoknak legalább egynegyede eltűnhet 2050-re, szélsőséges időjárással kell szembenéznünk, sőt, a várható változások a század közepére a világgazdasági termelés húsz százalékát is tönkretehetik.

A WWF Elsősegélycsomag tartalma: szigetelőanyag ablakra, energiatakarékos izzó, víztakarékos csapfej, napelemes kerti lámpa, akkumulátortöltő tölthető ceruzaelemmel, energiatakarékos háztartási és fűtési tippek, öko-autózási tanácsok, WWF Magazin, WWF hűtő-mágnes. További információk az elsősegélyről itt kérhetők.

Szóljon hozzá!