ZETApress

hírportál

Kor-képek 1948-1955

Az MTI a Kor-képek fotóalbum-sorozat immár negyedik kötetével folytatja a fotóarchívumában rejlő, eddig részben ismeretlen értékek közkinccsé tételét, tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. A most bemutatott korszak az 1948-tól 1955-ig terjedő időszakot öleli fel. Ez a kor a kommunista párt totális hatalomátvételétől a Nagy Imre-féle reformkísérleteken, a Rákosi-restauráción át 1955-ig tart. Mint a korábbi albumokban, a fotók itt is túlmutatnak az eseménytörténeten, látványosan ábrázolják az emberek életének alakulását, kereteit.

Dokumentumértékű képek a látványperekről, a házi agitációról, a rendőr felügyelte mélyszántásról, az éléskamra-vizitről. Megannyi bizonyítéka annak, hogy milyen totálisan hatotta át a mindennapokat az állandó fenyegetettség. A kötet sajátossága, eltérően a korábbiaktól, hogy túlnyomórészt támaszkodhatott az MTI jogelődjeinek két archívumára. Ezt szeretnénk a későbbi kötetek alapelvéül megőrizni, ami annál is könnyebben megvalósítható lesz, mert a Kádár-korszakban az MTI fotós munkatársai valóban rendkívüli lehetőségekkel rendelkeztek.

A most megjelenő album anyagát az MTI-n kívül három fotóarchívumból válogatták: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fotótárából, valamint a Sportmúzeum és a Rendőrmúzeum archívumából fontos képeket kaptak, amelyek segítik a korszak megértését. Az MTI archívumából származó (s jelenleg itt található) képek a kötetben Magyar Fotó jelöléssel szerepelnek, emlékeztetve arra, hogy 1947 őszétől az MTI Fotó 1956-os megalakulásáig a jogelődnek tekinthető Magyar Fotó Állami Vállalat Magyar Fotó néven publikálta fényképanyagát. A kötetben megjelent 262 fotóból 216 az MTI archívumából származik.

Az albumban szereplő fotók jelentős része az MTI honlapján is megtekinthető. Az érdeklődő külföldi olvasókra gondolva az idén is lefordították angolra és németre a képaláírásokat, valamint az előszót, továbbá a korszak megértését segítő történészi bevezetőt, amely Rainer M. János munkája. A Kor-képek 1948-1955 című kötet főszerkesztője Vince Mátyás, szerkesztője Féner Tamás. Az album megjelentetését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A kötet megvásárolható a könyvesboltokban vagy az MTI-nél a (06-1) 441-9050-es telefonszámon megrendelhető, ára 6900 forint.

A sorozatból először az 1945-1947-es kötet, majd az 1938-1945-ös jelent meg, melyet az 1956-os kötet követett. A kétezres példányszám az első kettőnél elégnek bizonyult, míg a harmadiknál utánnyomásra volt szükség. Előkészületben van az 1957-1967-et felölelő kötet, melyet jövő év végére terveznek. A mostanihoz milliós nagyságrendben kellett átnézni a képeket, s tízezres nagyságrendnyit kellett feldolgozni. A könyvekből néhány száz példány az erdélyi és a felvidéki könyvesboltokba is eljut.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kor-képek 1968-tól ?89-ig | ZETApress

Szóljon hozzá!