ZETApress

hírportál

Kor-képek 1968-tól ?89-ig

A Magyar Távirati Iroda Kor-képek című fényképalbum-sorozatának idén augusztusban megjelent hetedik kötete minden eddigi könyvünknél hosszabb távot, az 1968. január elsejétől 1979. december 31-ig tartó időszakot, azaz 12 évet ölel át ? tudtuk meg a Vörösmarty utcai Sajtóházban, a délelőtti könyvbemutatón.

E korszaknak a hazai publicisztikában meghonosodott egyik elnevezése: frizsiderszocializmus. A kötetben közölt összesen 286 fotóból 283 az MTI archívumából származik. A könyvet Vincze Mátyás főszerkesztő és Féner Tamás szerkesztő mutatta be.

A sorozat most megjelent nyolcadik és egyben záró kötetének időtávja a nyolcvanas évek: ?80. január elsején kezdődik, s ott fejeződik be, ahol a Kor-képek 1989-1994 kötet által átfogott időszak kezdődik: ?89. október 22-én. A puha diktatúra időszaka volt ez, az időszak vége pedig már a rendszerváltás előkészítése. A kötetben megjelent összesen 315 fotóból 312 az MTI archívumából származik.

Mindkét kötet több részből, részenként öt-öt fejezetből áll. A képanyag az időrendi sorrendet fejezetenként alapvetően betartó, tematikus fejezeteket alkot: Politika, Hétköznapok, Gazdaság, Kultúra és Sport. A témákat szokás szerint irodalmi művekből, dalokból, politikai megnyilatkozásokból vett idézetekkel, valamint korabeli MTI-hírekkel exponáltuk a fejezetek elején.

A képaláírások e köteteknél is utólag, a publikálás szempontjait figyelembe véve készültek: a cél az volt, hogy tényszerűen, s lehetőleg röviden adjanak minél több információt a képek megértéséhez. A képaláírások, valamint Vince Mátyás főszerkesztő, és Féner Tamás szerkesztő előszava, valamint Rainer M. János történész bevezetője angolul és németül is olvashatók a kötetek végén.

Kor-képek ? a sorozat

2004-ben jelent meg a sorozatnyitó Kor-képek 1945-1947 című album, amelyet a következő évben az 1938-1945-ös korszakot átfogó kötet követett. Az 1956-os forradalom 50. évfordulóján, 2006-ban kiadott album az egész 1956-os évet bemutatja. A 2007-ben megjelent negyedik résszel az 1948-1955 közötti, a 2008-ban kiadott kötettel pedig az 1957-1967 közötti Magyarország mindennapjaiba kapnak betekintést az olvasók. Az idén augusztusban és októberben megjelent két kötet kiadása révén Magyarország 1938 és 1994 közötti, több mint fél évszázados történelmének teljes képi áttekintését adja meg a Kor-képek albumsorozat nyolc kötete.

Az MTI Fotóarchívuma

A Magyar Távirati Iroda 1993-ban védett muzeális gyűjteménnyé minősített fotóarchívuma Európa legnagyobbjai közé tartozik: 13 millió eredeti negatívot és ötmillió pozitív mintaképet őriz. E hatalmas vagyon rendszerszemléletű feldolgozása és digitalizálása néhány éve kezdődött. Vince Mátyás, az MTI elnöke indította el a képvagyon felmérését, hogy kiderüljön, pontosan mi is rejlik az archívum mélyén.

A Magyar Távirati Iroda tudatosan keresi és kutatja a fotográfia múltját, az archívumában rejlő felvételek ugyanis az elmúlt évtizedek felbecsülhetetlen értékű, történelmi jelentőségű munkái. Az MTI elkötelezett, hogy a birtokában lévő fotókincseket publikálja: ennek szellemében indította el Kor-képek című fotóalbum-sorozatát is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 20 év időutazás | ZETApress

Szóljon hozzá!