ZETApress

hírportál

Új iskola Erdőhorvátiban

Átadták az adományokból újjáépített iskolát Erdőhorvátiban. Több mint hatmillió forint készpénzzel, hatvan tonna cementtel, valamint másfélmillió forintnyi gyermekprogram-lehetőséggel járult hozzá az MGYOSZ, az NGYSZ, valamint a Duna-Dráva Cement Kft. a tavaszi-nyári esőzések során súlyosan károsodott erdőhorváti általános iskola újjáépítéséhez.

Az MGYOSZ által felajánlott további tízmillió forint és 40 tonna cement egy felsőzsolcai tanintézmény helyreállítási munkálatait is segítik. Tavasztól sorozatos súlyos esőzések csaptak le a Kárpát-medencére; Magyarországon a legkritikusabb állapotokról Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből számoltak be. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége ezért tagszervezetei és tagvállalatai körében adománygyűjtést kezdeményezett az árvízkárosultak támogatása érdekében. A gyűjtéshez ? a többi mellett ? a Duna-Dráva Cement Kft. is csatlakozott, az adományozók így összesen 15 millió forintot, valamint 100 tonna cementet ajánlottak fel a hazai, továbbá 20 ezer eurót és 20 tonna cementet az erdélyi árvízkárosultak javára.

Az adományok célba juttatásához a munkaadói szervezet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal kötött partnerséget Magyarországon (míg Erdélyben Tőkés László püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke segítette a koordinálást). Az NGYSZ javaslatára döntött úgy a Szövetség, hogy a felsőzsolcai ÁMK Általános Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola, valamint az erdőhorváti Hegyalja Általános Iskola tagintézménye újjáépítésének finanszírozásában nyújt segítséget.

Az erdőhorváti tanintézmény azóta ? nemcsak a felajánlásoknak, de a helyi lakosok aktív segítségének is köszönhetően ? újjáépült; az ünnepélyes átadásra október 7-én került sor. Az eseményen az adományozók, Dr. Futó Péter MGYOSZ-elnök, BUSINESSEUROPE-alelnök és Dr. Edvi Péter NGYSZ-elnök mellett részt vett Dr. Hörcsik Richárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese és Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke, a KDNP frakcióvezetője; Takács Gábor, Erdőhorváti újonnan megválasztott polgármestere; valamint az intézmény vezetői, Frikker Györgyné és Kovács Lászlóné is.

A legnagyobb magyarországi munkaadói szervezetként kötelességünknek éreztük, hogy hozzájáruljunk a nehéz helyzetbe jutott települések és emberek támogatásához. Bízom benne, hogy ahogyan augusztusban az erdélyi Bölönben és Csíksomlyón, úgy a mai, erdőhorváti jelképes adományátadás révén is felhívjuk a vállalatok figyelmét az árvízkárosultak megsegítésének jelentőségére, és hogy ezáltal is hozzájárulhatunk a települések újjáépítéséhez; a károk enyhítéséhez ? hangsúlyozta az átadás sajtótájékoztatóján Dr. Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.

Szervezetünk szívesen segítette a nagylelkű felajánlások megfelelő célba juttatását ? tette hozzá Dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke. ? A kezdeményezést azonban nemcsak szervezői tevékenységgel, hanem anyagi és eszmei adományokkal is támogattuk: a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat több mint egymillió forint készpénzzel, valamint másfél millió forint értékben gyermekprogramokon való részvételi lehetőséggel járult hozzá az erdőhorváti iskola és tanulói kárenyhítéséhez.

A felajánlások nyomán és az erdőhorváti lakosok segítségével a Hegyalja Általános Iskola tagintézményében felújításra került a tornaterem; kicserélték a régi, megrongálódott nyílászárókat; újrarakták a szétázott parkettát; külső vakolás és festés történt; kazáncserét hajtottak végre az NGYSZ segítségével; valamint a járdák kiépítésére került sor. A felújítási munkálatok szeptember végére készültek el ? a töltések, gátak emelése azonban jelenleg is tart.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 15 megyei-regionális és 51 szakmai szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak, amely Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja.

A BUSINESSEUROPE 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képvisel, amelyek összesen 106 millió embernek adnak munkát az Unióban. A BUSINESSEUROPE 2010 júliusában Dr. Futó Pétert nevezte ki alelnökévé: az MGYOSZ elnökének kinevezése két évre, a 2010. július 1-jétől 2012. június 30-ig terjedő időszakra szól, magában foglalva a magyar elnökség féléves időszakát is.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesülete 1990 májusában alapult a hannoveri szervezet mintájára és támogatásával. Célja a fizikailag és értelmileg sérült, az árva és más rászoruló gyermekek felkarolása, életkörülményeinek javítása, jövőjük megalapozása. A Szolgálatot a Fővárosi Bíróság 1990-ban vette nyilvántartásba, s 1998. január 1-jétől 2369. sorszám alatt nyilvántartott kiemelten közhasznú szervezet formájában, vallásra, politikára és nemzetiségi hovatartozásra való tekintet nélkül, önkéntes alapon működik.

Fő programjai: Egészségügyi program; Gyermekélelmezési program; Nevelőszülői program; Törvény-előkészítési program; Üdültetési program; Képzési és továbbképzési program; Segélyszállítmányok; Más szervezeteknek nyújtott segítség, együttműködés; Rendezvények; Információs és tájékoztatási program; Film, televízió és fotódokumentáció; Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény.

Szóljon hozzá!