ZETApress

hírportál

Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach

Megjelent a Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach 2006-2007 magyar nyelvű kiadása. A magyar pénzügyi intézményrendszer egészét felölelő, mintegy ezer társaság adatait több mint 1300 oldalon ismertető kiadványt tegnap mutatta be a sajtó munkatársainak Kerekes György, a TAS-11 Kft. Kiadó igazgatója.

A Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach immár 17 esztendeje követi nyomon a hazai pénzügyi intézményrendszerben bekövetkező változásokat. A kiadvány eddig összesen 74 magyar és angol nyelvű kötetben, több tízezer oldalon, egységes szerkezetben tekintette és tekinti át a Magyarországon működő pénzügyi szervezetek történetét, tevékenységét, stratégiai elképzeléseit, valamint mutatta és mutatja be a társaságok pénzügyi adatait és vezető testületeinek összetételét. Az almanach szereplői között megtalálhatók a hitelintézetek, a nemzetközi pénzügyi szervezetek magyarországi képviseletei, a lízing-, faktoring- és biztosítótársaságok, a külföldi bankok és biztosítók hazai fióktelepei, a pénztárak, a tőzsde és a tőzsdei kibocsátók, a brókercégek, a befektetési alap-kezelő társaságok, a könyvvizsgálók, a szakmai-érdekvédelmi szervezetek és még sokan mások.

A Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach XVII. évfolyama ismét számos ponton változott az előző évi kiadáshoz képest, hűen tükrözve a pénzügyi világban zajló folyamatokat. A hazai pénzügyi vállalkozások az elmúlt egy-másfél évben folyamatos átalakuláson mentek keresztül: felvásárlások, fúziók, adásvételek és új cégalapítások jellemezték a szektort. A bankpiacról eltűntek, illetve eltűnőben vannak olyan régi, patinás társaságok, mint az Általános Értékforgalmi Bank és az Inter-Európa Bank, miközben újabb szereplők léptek és lépnek a piacra. Az olasz Banco Popolare felvásárolta a malajziai tulajdonú IC Bankot, tulajdonost váltott az FHB, banki jogosítványt kapott a Bank Plus, és egy korábbi szövetkezeti hitelintézet átlépett a bankszektorba, Kinizsi Bank néven.

Új biztosítók is bekerültek az idei almanach szereplői közé: két biztosítótársaságot alapított az MKB Bank, piacra lépett az AIM Biztosító, és megkezdte tevékenységét az első direktbiztosító, a Genertel. Tulajdonost váltott a Winterthur Biztosító, amely az idén már AXA néven jelenik még, és valószínűleg most szerepel a kiadványban utoljára OTP Garancia néven legnagyobb bankunk biztosítótársasága, amely hamarosan szintén kalapács alá kerül.

Az elmúlt időszakban mind nagyobb számban kezdték meg magyarországi tevékenységüket az Európai Gazdasági Térségből érkező banki és biztosítói fióktelepek, és piacra lépett az első, fióktelepként működő befektetési társaság is, az almanachban új szereplőként megjelenő KBC.

A pénztári szektorban tovább folytatódtak, sőt felgyorsultak a fúziók, miközben a jogszabályi változások nem hozták könnyű helyzetbe a szektor egyes szereplőit. Ugyanakkor, egy újonnan alapított pénztár is bekerült az idei almanachba: a Patika pénztári csoport – a korábban létrehozott Új Pillér Egészségpénztár mellett ? az elmúlt évben a Tradíció Önkéntes Nyugdíjpénztárral bővült ki, hogy ilyen módon nyújtson komplex pénztári szolgáltatást tagjai számára.

A 2006-os év kiemelkedően fontos volt a takarékszövetkezetek életében, hiszen ettől az évtől kezdik ünnepelni megalakulásuk 50-ik évfordulóját, és február elsején hatályba lépett az új, az uniós szemlélethez igazodó szövetkezeti törvény. Ugyanakkor a takarékszövetkezeteknek az élesedő hazai versenyben, növekvő kihívásoknak kellett megfelelniük 2006-ban.

A kiadvány oldalain jól nyomon követhetőek azok az óriási változások, átalakítások is, amelyek az állami szektort jellemzik. Ez év végén olyan szervezetek szűnnek meg, mint az ÁPV Zrt, a KVI és az NFA, s ezek olyan új szervezetekbe olvadnak össze, mint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és az azt irányító Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács.

Az almanach most megjelent köteteiben olyan ismert és elismert szakemberek írtak elemzéseket a hazai pénz- és tőkepiacok folyamatairól, mint Varga Csaba, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének főigazgatója, Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, Dr. Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára, Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója, Kiss Menyhértné, a Takarékszövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége elnöke, Báti Balázs, a Magyar Lízing és Finanszírozó Társaságok Szövetsége elnöke, Csáki Ferenc, a Magyar Faktoring Szövetség elnöke, Dr. Trunkó Barnabás, a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkára ? aki a Károlyi étterembeli sajtótájékoztatón is megjelent ?, Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke, Temmel András, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége, Dr. Sugár Dezső, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke és Tódi Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikusa.

Az almanach szerkesztői mindig nagyra értékelték a világháló szerepét, ezért létrehozták a kiadvány online változatát. Az e-Almanach túllép a nyomtatott kiadvány szereplőinek körén, és már több mint kétezer pénzügyi szervezet naprakész adatait, ezen belül csaknem másfélszáz társaság részletes információit teszi közzé. Ez a pénzügyi céginformációs portál nemcsak abban egyedi, hogy igyekszik adatbázisát a magyar piacon tevékenykedő valamennyi pénzügyi vállalkozásra kiterjeszteni, hanem abban is sajátos, hogy az itt közzétett valamennyi információhoz bárki, korlátozás nélkül hozzáférhet.

A Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach XVII. évfolyamának angol nyelvű kiadása december közepén jelenik meg. Az angol nyelvű almanach nem csupán a hazánkban működő külföldi cégek, szakemberek tájékoztatását szolgálja: köteteit 18 országban forgatják a magyar piac iránt érdeklődő külföldi partnerek, intézmények. A Magyar Pénzügyi és Tőzsdei Almanach XVII. évfolyamának magyar nyelvű kötetei megvásárolhatók az EuroKlub Könyvesboltban, a Bank utca 6-ban, illetve ugyanitt meg is rendelhetők.

Szóljon hozzá!