ZETApress

hírportál

BuBi a fővárosban

Jövő ilyentájt már javában használhatjuk a fővárosban azt a közbringa rendszert, amelynek az elmúlt egy hónapban megpróbáltak nevet találni, s amely péntekig még a nyelvtörő Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer névre hallgatott ? tudta meg Lantai József a délelőtti sajtótájékoztatón.

Első körben a javaslatokat várták, érkezett is 3727 ötlet, míg a második szakaszban pedig bárki szavazhatott a zsűri kiválasztotta öt névre. A szavazás szerdán éjfélkor zárult, az állás rendkívül szoros volt, több tízezer voks érkezett. A megvalósító és üzemeltető fővárosi szakcég, a Parking Kft., valamint a zsűri már lázban égett, nagyon várták, hogy kiderüljön, mi lesz az Európai Unió által 900 millió forinttal támogatott, 13 négyzetkilométeren ezer kerékpárral és 74 gyűjtőállomással büszkélkedő, a kontinensen egyedülálló, úgynevezett negyedik generációs rendszer végleges neve. Nos, a Főpolgármesteri Hivatalban délelőtt 11-kor Till Attila, a zsűri tagja felbontotta a borítékot és kiderült, hogy hívják majd a budapesti rendszert: BuBi lesz a közbringa rendszer neve!

A győztes BuBi 9632 voksot kapott, s összesen 38403 szavazat érkezett, hogy mi legyen a jövőre startoló budapesti közbringa rendszer neve. A megvalósító és üzemeltető fővárosi szakcég, a Parking Kft. augusztus elején indította el a másfél hónapos névpályázatot. Az első körben 3727 javaslat érkezett, ezek közül választott ki ötöt egy hét tagú zsűri, amelyekre szeptember 15-én éjfélig lehetett szavazni.

A befutó BuBi mögött a sorrend a következőképpen alakult: Bico 9515, Kerékbár 7351, Cimbike 6051, Bérbi 5854 szavazat. Az Európai Unió 900 millió forinttal támogatja a fővárosi kerékpáros közösségi közlekedési rendszer létrejöttét. A Fővárosi Önkormányzat száz százalékos tulajdonú szakcége, a Parking Kft. valósíthatja meg a nettó 1,06 milliárdos projektet, amelyet az Európai Unió maximum 900 millió forinttal támogat.

Előreláthatóan 2011 nyarára készülhet el a 74 dokkoló állomást magában foglaló, Nyugat-Európában közkedvelt rendszer. Első körben a Margit híd és a Petőfi híd közötti területet fedi le: a pesti oldalon a Nagykörút ? Városliget ? Újpesti rakpart, a budai oldalon Széna tér ? Margit körút ? Duna-part és a Pázmány Péter sétány által határolt, összesen 12,75 km2 területen.

Jövő nyárra 74 darab gyűjtőállomás ? Pesten 58, Budán 15, a Margitszigeten pedig egy darab ? épül ki a belváros legforgalmasabb pontjain, 1011 igénybe vehető kerékpárral. Az átlagosan 20 kerékpár tárolására alkalmas gyűjtőállomások egymástól megközelítőleg 500 méterre helyezkednek el. Az éjjel-nappal működő automata gyűjtőállomásokon önkiszolgáló rendszerben lehet majd felvenni, illetve leadni a kerékpárokat. Természetesen minden állomás alkalmas a kerékpárok felvételére és visszahelyezésére.

A regisztrációt követően a kerékpárokat bárki használhatja. A regisztrációs díj a tervek szerint lekerékpározható lesz. A tervezett díjrendszer elsősorban a rövid idejű és rövid távolságú utazásokkal számol, s erre ösztönöz. Ennek megfelelően a használat első fél órája ingyenes lesz, a következő fél óra egy BKV jegy árának, minden további fél óra pedig két BKV jegy árának megfelelő összegbe kerül majd. Használat után fizetni bankkártyával, hitelkártyával, vagy akár mobiltelefonnal is lehet majd. A lopásoknak szigorú regisztrációval, a gyűjtőállomások mindegyikén elhelyezett kamerával, valamint egyedi kialakítású, speciális kerékpárokkal igyekeznek elejét venni.

A rendszerről minden fontos információ idekattintva megtalálható. A Parking Kft. weboldalán ráadásul megnézhető mind a 3727 névjavaslat. A zsűri hosszas fejtörést követően ezek közül választotta ki azt az ötöt (BÉRBI, bico, BuBi, Cimbike, Kerékbár), amelyekre szeptember 15-én éjfélig bárki szavazhatott a Blikk portálán.

A győztes név beküldője egy extra kerékpárt kapott jutalmul, négy társa bicajos kiegészítőkkel lett gazdagabb, s valamennyien ingyenes regisztrációhoz jutnak az első évben. Az öt pályázat és alkotói: BuBi ? Danóczy Balázs, Cimbike ? Drágár József, Bérbi ? Kelemen Gabriella, Kerékbár ? Kalmár Virág és Bico ? Kele Sári. A PARKING KFT. célja egy szerethető, és élhetőbb Főváros létrehozása, küldetésük: a modern Városi közlekedési kultúra megteremtése!

Szóljon hozzá!