ZETApress

hírportál

Clinton újra Budapesten

Egy napos villámlátogatása után délután Clinton elnök elhagyta Magyarországot. Az Egyesült Államok 1993. és 2001. közötti 42-ik elnöke tegnap délután érkezett magángépével Ferihegyre Athénból. Mielőtt a Sofitel Hotelben 250 hallgatójának előadást tartott volna, a Parlamentben Gyurcsány Ferenccel is találkozott.

Nem ez volt Clinton első látogatása nálunk. Még elnöksége idején az akkor még amerikai érdekeltségű taszári repülőtéren látogatta meg katonáit. Olyannyira titkos volt az érkezés, hogy mindössze egy magyar sajtótiszt, Mesztegnyi Imre fogadta. Kovács László külügyér az érkezés hírére a Fény utcai piacról száguldott le a Somogy megyei reptérre.

Mostani útjára saját testőrei is elkísérték az egykori vezetőt. Nem engedték meg neki, hogy a Duna-parton sétáljon át a szállodához, így csak az autóból gyönyörködhetett a panorámában. Az előadásra 250 ezer forint volt a belépő, míg az ötven VIP vendég ötszázezerért együtt is vacsorázhatott az elnökkel. Közös fotón vehettek részt, s kérdéseket is tehettek fel neki. Engem elsősorban az orális ? akarom mondani ovális ? iroda érdekelt volna, de aztán inkább megtartottam a félmilliót.

Az elnök eredeti tervével ellentétben mégsem utazott tovább az előadásról, hanem egy napig még fővárosunkban tartózkodott. Mai programjáról nincs információnk. Nem is ő volt a vasárnapi sláger, hanem a nagykorúvá cseperedett MSZP. A régi állampárt utódpártja 1989. október 8-án alakult, s a 18 éves évfordulót a Hungexpo B pavilonjában ünnepelték. A kormányfő-pártelnök is itt szólalt fel, s elődei is ott voltak a rendezvényen. A párt Nőtagozata 15 éves lett, így erről is megemlékeztek a szocialisták.

Szóljon hozzá!