ZETApress

hírportál

Öko-óvoda Törökbálinton

Törökbálinton hivatalosan is átadták a 180 kis- és nagycsoportost befogadó Bóbita Óvodát, amely egyben a város első öko-óvodája. A 2008-ban indult, 817 millió forintos beruházás 250 millió forint EU-s támogatással és 567 millió forint összegben Törökbálint Város Önkormányzata saját forrásainak felhasználásával valósult meg.

A környezetbarát és akadálymentes létesítményben a gyermekek a kompetencia alapú oktatásnak köszönhetően már kiskorban elsajátíthatják az egész életen át tartó tanulás képességét, valamint az épületnek és a nevelőknek köszönhetően megértik a környezettudatosság fontosságát ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A 12 ezer-ötszáz lakosú, kiépített belterületi infrastruktúrájának köszönhetően fontos logisztikai és gazdasági csomóponttá alakult Törökbálint népességszáma évről évre nőtt (és folyamatosan nő), így az ebből adódó óvodai túlzsúfoltság is egyre emelkedett. A város közoktatási intézményei férőhelyhiányossá váltak, az óvodák például 120%-os feltöltöttséggel működnek.

A törökbálinti Bóbita Óvoda 1973 óta, generációkon át vesz részt a város gyermekeinek nevelésében és segíti személyiségük fejlődését, de az intézmény korszerűsítésére és bővítésére nagy szükség volt. Ennek érdekében a város saját elkötelezettsége és anyagi hozzájárulása mellett az EU-hoz fordult támogatásért. A pályázat eredményeként az Európai Unió ? az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával ? 250 millió forintos támogatásban részesítette a 2008-ban induló projektet, ehhez a törökbálinti önkormányzat 567 millió forint saját forrással járult hozzá.

Az élhető környezet és az esélyegyenlőség kialakítása, fenntartása a lakosok számára, továbbá az oktatási-nevelési programok bevezetése és azok hatékony működtetése a legfőbb célunk, amikor a városról van szó. Úgy éreztük, hogy az állandó óvodai túljelentkezés megkövetelte a város vezetésétől a Bóbita Óvoda fejlesztését. Elhatároztuk, hogy ezt környezettudatosan valósítjuk meg, ezért a cél érdekében az elnyert pályázati összeghez Törökbálint több mint kétszer annyival járult hozzá, amelyet további fejlesztésekkel egészítettünk és folyamatosan egészítünk ki ? mondta megnyitó beszédében Turai István, Törökbálint polgármestere.

EU-s és városi támogatással jött létre a Bóbita Óvoda

A 6184 m2 területű önkormányzati ingatlanon elhelyezkedő, 1820 m2 beépített alapterületű új létesítmény augusztustól akadálymentes óvodai környezetben, hat 60 m2-es csoportszobával, egy nagy tornateremmel, hat csoportban, összesen 180 gyermeknek ad otthont. Az intézmény fejlesztésére a 65 pályázó tervei közül Balázs Mihály Kossuth-díjas építészre és stúdiójára, a kivitelezésben pedig a közbeszerzési eljárás eredményeként a Kalotherm Zrt-re esett a választás. A tervek során kiemelt hangsúlyt kapott a természetazonos anyagok használata, a környezetbarát technológiák alkalmazása és a célszerű takarékos megoldások. Az új épület egyik ökológiai szempontból fontos jellemzője, hogy a talajfelszínhez igazodva helyezkedik el, miközben egy zöld növényzettel, fűvel borított tető védi a létesítményt a hőtől és hidegtől.

A gyümölcsfákkal szegélyezett játszóudvar segíti a gyermekeket az ökológiai alapismeretek megszerzésében. Az energiatakarékos épületben a melegvíz-termeléshez két napkollektor járul hozzá. Az óvoda a gázfelhasználást környezettudatosan váltja ki: a fűtést és a hűtést a 150 méter mélyre fúrt 48 kútból (amelyben télen-nyáron 14 fokos közeg kering), hőszivattyúkkal nyert geotermikus hőenergia teszi lehetővé.

Törökbálint Város Önkormányzata az öko-óvoda projekt megvalósításának kezdetével párhuzamosan a kötelező kivitelezési feladatokat kiegészítve további, közel 200 millió forintos településrész fejlesztésbe kezdett. A Bóbita Óvoda közvetlen környezetében például kiszélesítették az utat és az előíráson túl további parkolókat alakítottak ki, a játszóteret is bővítették, így azt délelőtt az óvoda, délután a város kis lakói vehetik igénybe. Kertészeti, park jellegű beruházást is megvalósítottak a környező területeken, valamint az utóbbi idők viharainak és esőzéseinek hatására a környező utcákból érkező csapadék vízelvezető csatornáit fejlesztik annak érdekében, hogy a lezúduló víz ne veszélyeztesse az óvoda működését sem.

Kompetencia-alapú oktatás

A pedagógusok a méltán elismert magyar óvodai oktatás hagyományai és gyakorlata mellett elsajátították a tevékenység-központú és kompetencia alapú nevelés programját, így a kicsik elsajátíthatják az élethosszig tartó tanulás készségét. Az óvoda eddig is nagy hangsúlyt fektetett a nevelés gyakorlati aspektusára, ezért a nevelőtestület elkötelezett a program iránt, amely a javasolt nyelvi, művészeti, készségfejlesztő kompetenciák, elemek és eszközök mellett teljes szabadságot kínál a gyermekek és a velük foglalkozó óvodapedagógusok számára.

Az új oktatási csomag eszmerendszere révén átláthatóvá és minden gyermek esetében követhetővé teszi az óvodában eltöltött időszakot, így mérhető és értékelhető a gyermekek ? cselekvésébe, játékába ágyazottan megfigyelhető ? fejlődése. A program továbbfejleszthető és folyamatosan alakítható, az óvodás gyermekek életkori sajátosságainak, fő tevékenységi körének figyelembe vételével.

Pénzes Józsefné Éva, a Bóbita Óvoda vezető-óvónője elmondta: ? Az ide járó gyermekek különböző fejlettségi szintje szükségessé teszi számukra ezt a fajtaképzést. Ehhez már ideális környezetet biztosít az új, környezettudatos épület is, ahol minden adott ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek is olyan környezetben nőhessenek fel, amely egy életre szóló élményt nyújt számukra. ? Hozzátette még, hogy az épület tágas terei, a környezet (pl: a berendezések, az eszközök, a zöldterület) kialakítása már megjelenésükben is környezettudatosságra neveli a gyermekeket.

Az augusztus 19-i hivatalos megnyitó ünnepségen a város vezetői, díszpolgárai, a Bóbita Óvoda eddigi sikereiben és az új létesítmény létrejöttében jelentős szerepet játszó szakemberek is részt vettek, akik a szalagátvágás előtt az óvoda nagycsoportos gyermekeinek erre az alkalomra készült műsorát is megtekintették.

Szóljon hozzá!