ZETApress

hírportál

Legfontosabb az igazság kiderítése

Az igazság kiderítése fontosabb a pártok érdekeinél. Gyurcsány Ferenc ezt az alapelvet tartotta szem előtt akkor is, amikor döntést hozott az ügyészségen tett tanúvallomásának nyilvánosságra hozásáról: a vallomás elérhető lesz a nyilvánosság számára az első lehetséges időpontban, amikor az már nem veszélyeztetheti a nyomozó hatóság munkáját, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda.

Egyértelműen fogalmazott a tanúvallomások nyilvánosságával kapcsolatban a Bács-Kiskun megyei főügyész helyettese. Szabó Ferenc úgy nyilatkozott az MTI híradása szerint, hogy a tanúk szabadon eldönthetik, nyilvánosságra hozzák-e tanúvallomásukat, a konkrét ügyben pedig nem foglalhat állást. Szabó Ferenc ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy adott esetben ez sértheti a nyomozás érdekeit, fogalmazott a hírügynökség.

A főügyész-helyettes egyértelmű kijelentése ellenére a Fidesz képviselői naponta követelik a tanúvallomások publikálását. Ez nem jelenthet mást, mint hogy a párt politikusai fontosabbnak tartják a cirkuszt az igazságánál: még azt is megkockáztatnák, hogy veszélybe sodorják a nyomozás érdekeit; csak azért, hogy Gyurcsány Ferencet erőszakkal belerángassák egy kabátlopási ügybe.

A Fidesz követelése ráadásul oktalan, hiszen a tanúvallomások egyébként is hamarosan elérhetővé válnak a nyilvánosság számára. A nyomozás lezárása után ugyanis nem fenyeget többé az a veszély, hogy az abban foglaltak befolyásolják a később meghallgatandó tanúkat ez a gyakorlat minden más ügyben is.

Gyurcsány Ferenc tiszta vizet akar önteni a pohárba, s ez összecseng a hétfői közleményével is. Mivel az igazság feltárásának jogállami útja az, hogy a nyomozó hatóság feltárja a tényeket, majd a független magyar bíróság ítéletet hoz; a miniszterelnök elsődlegesnek az igazságszolgáltatás munkájának segítését tartja, nem pedig a pártpolitikai csatározásokat, fejeződik be a szóvivői tájékoztató.

A kormány kiáll az államfő mellett

Gyurcsány Ferenc és a kormány kiáll a köztársasági elnök mellett. Ezt a Norvégiában tartózkodó miniszterelnök közölte a kormányszóvivő útján. Daróczi Dávid a kormányfő szavait tolmácsolva hozzátette: mély sajnálattal fogadta a Szlovák Köztársaság Kormányának mai nyilatkozatát Sólyom László köztársasági elnök tegnapi, rév-komáromi látogatása kapcsán.

A magyar kormány szerint a szlovák nyilatkozat hangneme, stílusa és tartalma egyaránt alkalmatlannak tűnik arra, hogy a két ország viszonyát érintő kérdéseket megfelelő módon kezelje. Gyurcsány Ferenc sajnálatosnak tartja azt is, hogy 3 és fél évvel az Európai Unióhoz történt csatlakozás után még mindig van lehetőség olyan félreértelmezésekre, amelyek a szlovák kormány nyilatkozatából és annak szóhasználatából kitűnni látszanak.

A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy Magyarország és Szlovákia között nincsenek olyan kérdések, amelyeket ne lehetne higgadt hangnemben, az európai normák szerint, és a közös érdekekre építve megvitatni és megoldani, tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Az elnök nem használta politikai célokra magánlátogatását

Egy látogatás jellegét a meghívó fél és a program határozza meg. A magyar államfő egy civil társaság meghívására érkezett, programjának főbb pontjait szoboravatás, egyetemi látogatás alkotta. A Benes-dekrétumokkal kapcsolatos véleményét szlovák újságírói kérdésre fejtette ki. Ezt a véleményét korábban Ivan Gasparovic szlovák államfőnek legutóbbi kétoldalú megbeszélésükön és az azt követő nemzetközi sajtótájékoztatón is azonos formában elmondta, tudatta Sajtószolgálatuk.

Sólyom László valamennyi protokolláris és diplomáciai szabálynak abszolút megfelelően járt el komáromi magánlátogatása során. A látogatás tényét, mint korábbi látogatásaiét is, a pozsonyi magyar nagykövetség révén, a szlovák Külügyminisztériummal, és ezúttal a szlovák Köztársasági Elnöki Hivatallal is hivatalos formában, a látogatás előtt megfelelő időben közölték. Alaptalan tehát a szlovák félnek az a felszólítása, hogy a magyar államfő a jövőben tartsa be a protokolláris és a diplomáciai szabályokat.

Sólyom László a határokon túli magyar kisebbséggel való kapcsolat-tartásban a jövőben is alkalmazza majd a magánlátogatásokat. Sem Romániában, sem Szerbiában semmiféle konfliktust, félreértést nem okoztak a hasonló keretben megszervezett, hasonló tematikájú magánlátogatások.

A magyar államfő nem számított arra, hogy látogatása ilyen vihart kavar, éppen azért, mert hasonló utazáson több szomszédos országban is részt vett. Szomszédos országok államfői is gyakran részt vesznek Magyarországon hasonló látogatásokon, mint ahogy a szlovák államfő és a parlamenti elnök is. Természetesen ez sosem okozott semmiféle nehézséget.

A magyar köztársasági elnök nem tartja indokoltnak a szlovák fél reakcióját. A szlovák államfő hivatalvezetője Sólyom Lászlót programján végigkísérte, és egyszer sem jelezte, hogy szlovák részről bármilyen szempontból kifogásolható a program bármelyik eleme. Ennek tükrében különösen érthetetlen a szlovák reakció, tudatta az államfő Sajtóirodája.

Szóljon hozzá!