ZETApress

hírportál

Bolyai-díj negyedszer

Lovász László matematika professzor vehette át tegnap este a Bolyai-díjat Sólyom László köztársasági elnöktől a Vígszínház színpadán. Az 1998-as alapítás óta a a tavaly hazatelepült professzor a negyedik, aki elnyerte az ötvenezer euróval járó elismerést.

Korábban a páros években ítélte oda a mindenkori államfő vezette kuratórium a kitüntetést. 2000-ben Freud Tamás agykutató Göncz Árpádtól, 2002-ben Roska Tamás informatikus és 2004-ben Bor Zsolt fizikus Mádl Ferenctől vehette át a díjat az Operaházban. A tavalyi év kimaradt, s most egy páratlan következett.

Az Experident együttes táncjátéka után egy szomorú bejelentést tett Kautzky Armand színész-műsorvezető. Zsivótzky Gyula kalapácsvető, a nemzet sportolója életének 71-ik évében elhunyt. A résztvevők róla emlékeztek egyperces néma felállással. Utána a díj alapítóinak ? a Somody-házaspárnak, Karsai Béla vezérigazgatónak, Lantos Csaba helyettesnek, Alexander Brody reklámszakembernek és Várkonyi Attila üzletembernek ? mondott köszönetet.

A mostani díjazott 1948-ban született, már 31 évesen az MTA tagja lett, s húsz évvel később elnyerte a matematika Nobel-díjának számító Wolf-díjat. Az ELTE-n, az SZTE-n és a Yale Egyetemen is tanított, s dolgozott a Microsoftnál is. A Windows 2003 kifejlesztésében is részt vett. Az amerikai szilíciumvölgyben alkotó magyar kutatókkal ? az úgynevezett marslakókkal ? ellentétben ő hazahozta tudását. A díj elnyerésében ez játszott szerepet, mert az alapítók olyanoknak szánták, akik itthon hasznosítják felkészültségüket.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Pálinkás lemondott
  2. Tudósaink ? másképp | ZETApress

Szóljon hozzá!