ZETApress

hírportál

Zónázna az MSZP

A fővárosi teherforgalom radikális csökkenését kezdeményezi az MSZP, tudtuk meg ma délelőtt a Hungária körút és az Ajtósi Dürer sor sarkán lévő 1-es villamos megállójában. Burány Sándor, az MSZP Budapesti Tanácsának elnöke és Steiner Pál, az MSZP fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy ki kell tiltani a teherautókat, kamionokat Budapestről.

Naponta több száz kamion, teherautó hajt át Budapest kerületein, évente egy teljes hetet ül dugóban egy fővárosi lakos, a kamion és teherforgalom miatt a forgalmasabb utakon a határértéket meghaladó a zajszint, mondták el a politikusok. A megoldásra azt javasolták, hogy három zónára osszuk fel a fővárost.

A közlekedésben a piros szín a tilos, így a Hungária körgyűrű jelentené a kamionok behajtási határát. A fő haladási útvonal egyelőre ez lenne, de 2010. után ? amikor reményeik szerint az M0-ás körgyűrű elkészül ? már csak azon lehetne haladni. Azt átlépni hét és féltonnánál nehezebb kocsikkal csak engedéllyel, díjfizetés után és kizárólag délelőtt 10 és délután 4 óra között lehetne.

A piros vonalat átlépve a fehér zónába jutnánk, mely a Nagykörút vonaláig húzódna. A Nagykörúton belül lenne a zöld zóna, mely autómentes ? környezetbarát ? területet jelentene. Ide már csak a három és féltonnásnál könnyebb kocsikkal lehetne behajtani. A tervezetről nem csak a fővárossal és a kerületekkel, hanem a fuvarozók, kereskedők és szolgáltatók érdekvédelmi szervezeteivel is egyeztetést kezdeményez az MSZP, hogy a szabályozás már január elsején életbe léphessen.

A mai javaslat nem függ össze Demszky Gábor dugódíjat vizionáló javaslatával, mondták a KAMION, STOP 2008! ? feliratú piros pólóba bújt szocialista politikusok a zajos villamosmegállóban. Hozzátették még, hogy a zónák a budai oldalon is kijelölésre kerülnének, s a további területek a kerületi önkormányzatok javaslataitól függenek majd.

Szóljon hozzá!