ZETApress

hírportál

Évzáró a Deltában

Nyolc fiatalember és négy ifjú hölgy vehette át oklevelét a miniszterelnöktől az Aranytíz Művelődési Ház Lovagtermében tegnap délután. Több mint egy évig tanultak a Delta PI, azaz a Delta Politikai Iskolán, hogy politikai menedzserek legyenek. A 22 és 35 év közötti fiatalok több nyelvet beszélő jogászok, közgazdászok, illetve szociológusok.

A DEMOS Magyarország Alapítvány által létrehozott iskola tavaly februárban indította el posztgraduális oktatását, amely a progresszív baloldali és liberális értékekhez kötődve radikálisan új módszerekkel képez politikai menedzsereket. Tanulmányaikat harmincan kezdték, így nagymérvű lemorzsolódásról beszélhetünk. Az újabb évfolyam idén hasonló létszámmal indult. Olyan fiatalokat képez tovább az intézmény, akik vezetői munkájukat széleskörű gyakorlati ismeretek és magas szintű elméleti tudás birtokában, személyes készségeik teljes körű kihasználásával szeretnék végezni. Hosszabb távon a Delta PI szeretne hozzájárulni a progresszív közpolitika és közigazgatás megújításához, teljesítményének emeléséhez.

A következő, immár harmadik évfolyam megint februárban indul, s novemberben lehet rá jelentkezni. A képzés önköltséges, s nem is olcsó. Egymillió-hatszázhuszonötezer forintba, plusz áfába kerül. A tandíj fejében a bentlakásos tréningeket és a távoktatást szolgáló, jelszóval védett honlaphoz való hozzáférés jogát is megkapják a hallgatók. Oktatóik között Sárközy Tamás, Török Gábor, Kéri László, Szigetvári Viktor, Csepeli György, Debreczeni József, Szalai Júlia, Keszthelyi András és Tanyi Attila is megtalálható.

Az oklevelek átadása előtt a kormányfő a reformok szükségességéről beszélt. Egész Európa reformpárti, mondta, s ebben három konzervatív vezető, a francia államfő, a német kancellárnő és a holland kormányfő is elkötelezett. Hollandiában épp most állnak vissza a negyvenórás munkahétre, melynek 36 órára csökkentése a ?80-as évek nagy vívmánya volt a tulipánok országában. Kapott egy fricskát Gyurcsánytól a hazai ellenzék vezére is. Szerinte egyedül Orbán küzd nálunk a változások ellen, így akár azt is a zászlajára tűthetné, hogy előre a maradiságért!

A bizonyítványosztás közben kisebb incidens is történt. A kormányfő és Hann Péter iskolaigazgató a pódium közepén adta át a végzősöknek az okleveleket. Néhány okmány átadása után egy fotósnő odament hozzájuk, s a jobb fényviszonyok miatt a sarokba küldte mindkettőjüket. Gyurcsány csak mosolygott, de Hann igazgatónak láthatóan nem tetszett a dolog. Hogy ezért-e, vagy másért, de az átadások után a moderátor lezárta a nyilvános programot, a sajtónak megköszönte a ?tereprendezést?, a többieket pedig meghívta a szomszéd helyiségbe egy koccintásra. Reméljük, hogy a hölgy képei jól sikerültek, azok a kollégák viszont, akik egyéni interjúkra is készültek, odakint várhatták meg miatta a fogadás végét. Mondanom sem kell, de nem volt nagy tolongás.

Szóljon hozzá!