ZETApress

hírportál

Zebra mozgáskorlátozottaknak

Szombaton elindultak az új Combino Siemens villamosok a Nagykörúton. Már a Moszkva téri startnál akadt némi bonyodalom. A kíváncsi utasok mindent ki akartak próbálni. Minden kart meghúztak, köztük a vészféket is. Sajnos az üzemeltetők erre nem számítottak, s a hatástalanító gomb szekrényének kulcsát elfelejtették mellékelni a járművön. Fél órába is eltelt, míg a várt eszköz megérkezett, s a jármű végre útjára indulhatott. Közben az utasok a BKV-t szidták, pedig csak gyermekes kíváncsiságukat kellett volna korábban leküzdeni.

Nem az egész járműparkot cserélték le egyelőre a fővárosban. Csak két új szerelvény közlekedett hétvégén kísérleti jelleggel. Az eseményen ott volt a főpolgármester is a vezérigazgatóval meg a helyetteseivel. Két hét múlva újabb két szerelvénnyel ismerkedhetünk. Év végéig húszan állnak csatasorba és ingáznak majd a Moszkva tér és Újbuda között. Jövő év májusára mind a negyven szerelvény megérkezik.

Esztelen grafitik, oktalan alkotók

Az új járműveken nem csak ellenőrök, de biztonsági őrök is utaztak, így az ablakok, meg az üléshuzatok épek maradtak. Sajnos a felújított megállóknál más a helyzet. Zömüket falfirkák borítják. Alig néhány hete adták át őket a forgalomnak, de az utcai festők máris megtalálták üvegfalaikat. Eltávolításuk több millió forinttal terheli meg a BKV költségvetését, amit majd csak újabb jegyáremeléssel fognak kigazdálkodni. Jó lenne, ha végre már a jóérzésű utasok fognák le egyszer az értelmetlen rongálók kezét!

A mozgássérültek felszállását az alacsony padló és a magas peron is segíti, de több megállót csak aluljárón át lehet megközelíteni. Ezen a gondon segítettek az elmúlt héten a Blaha Lujza téren, ahol a járdaszigetről a József körúti járdákra újabban zebrán is el lehet jutni. A baj csak az, hogy a Rákóczi út páros ? hetedik kerületi ? oldalára nem vezet zebra, így a kerekes székkel, vagy babakocsival érkezőknek továbbra is le kell menniük az aluljáróba.

A budai végállomásokon ? a Móricz Zsigmond körtéren és a Fehérvári úton ? az építők már korábban gondoltak a mozgásukban korlátozottakra. Két éve elkészítették ugyan az aluljárókat, de azóta sem adták át azokat a gyalogos forgalomnak. Lezárva várják mindkét helyen, hogy a négyes metró megépüljön, s az állomást a mozgólépcsőkkel onnan lehessen megközelíteni. Addig mindenki a felszínen kel át a kereszteződésen. Az új metróállomásokhoz liftet is terveznek a mozgáskorlátozottaknak. Reméljük, hogy ez nem az aluljáró szintjéről fog indulni, hiszen a kerekes székkel vagy babakocsival közlekedőknek odáig is el kell jutniuk valahogy!

Szóljon hozzá!