ZETApress

hírportál

Választásra készülünk

Ferencvárosi Kurír II. évfolyam 23. szám

Október 3-án lesznek a helyhatósági választások. Ferencvárosban a korábbi 26 helyett 18 képviselőt választanak, a polgármesterrel együtt. A választókörzetek száma 15-ről 12-re csökkent ? írja Steiner Gábor főszerkesztő a Ferencvárosi Kurír legújabb számában.

A választási eljárásról szóló törvény megszabja, hogy a választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűznie a köztársasági elnöknek úgy, hogy az ne essen nemzeti ünnepre vagy munkaszüneti napra, illetve az azokat megelőző vagy követő napra. Ennek figyelembevételével Sólyom László államfő a legkorábbi lehetséges időpontra, október 3-án vasárnapra tűzte ki a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek választását.

Az önkormányzati választáson szavazati joga van minden, Magyarországon lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és uniós állampolgárnak. A választás egyfordulós, amely településtípusonként más-más elemekből áll össze. A Parlament nemrég arról döntött, hogy a települési képviselő-testületek, valamint a fővárosi és a megyei közgyűlések tagjainak számát a települések lakosságszáma alapján kell meghatározni, így sok testületbe nem annyi képviselőt választanak majd, mint négy évvel ezelőtt. Változtak a körzethatárok és a körzetek száma is.

Budapest főváros közgyűlésének tagjait a szavazók fővárosi listán, míg a polgármestereket és a főpolgármestert közvetlenül választják meg, a legtöbb kapott érvényes szavazat alapján. A választási kampány a választás kitűzésétől a szavazás napjának kezdetéig tart, vagyis ? a korábbiaktól eltérően, a jogszabály megváltozása miatt ? kampányt folytatni csak a szavazás napján 0 órától 19 óráig tilos. Aznap kerül sor a kisebbségi választásokra is, melyről már az előző lapszámban olvashattunk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gegesy újra indul | ZETApress

Szóljon hozzá!