ZETApress

hírportál

Kisebbségi választások

Ferencvárosi Kurír II. évfolyam 22. szám

Az idei év a választások éve Magyarországon. A parlamenti és önkormányzati választások mellett ősszel kerül sor a kisebbségi választásokra is ? olvasható a Ferencvárosi Kurír legújabb számában.

A kisebbségi önkormányzatok legfeljebb öttagú testülete a kerületitől függetlenül működik, amihez támogatást is kap. Ennek egy részéről azonban az adott kerület képviselő testülete, jelen esetben Ferencváros ősszel megalakuló új önkormányzata dönt.

A kisebbségi törvény a Magyarországon történelmi múlttal rendelkező nemzeti vagy etnikai kisebbségek számára biztosítja az önálló, területileg illetékes önkormányzat állításának lehetőségét. Így a bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán kisebbséghez tartozó, állandó ferencvárosi lakhellyel rendelkező polgárok kérhetik felvételüket a kisebbségi választói jegyzékbe.

Az erről szóló tájékoztatást és a jegyzékbe történő felvétel iránti kérelmet május folyamán postázta a Választási Iroda a választásra jogosult állampolgároknak, akiknek július 15-én 16 óráig van lehetőségük a kérelem benyújtására. Ferencvárosban a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (Bakáts tér 14.), illetve annak ügyfélszolgálati kirendeltségén (Toronyház utca 3/b.) elhelyezett gyűjtőládába dobható be a jegyzékbe vételt kérelmező űrlap, illetve levél útján a Polgármesteri Hivatal jegyzőjénél nyújtható be. Levélcím: Budapest IX. Kerületi Polgármesteri Hivatal, Dr. Oszvári István jegyző, 1092 Budapest, Bakáts tér 14. A levélnek július 15-ig meg kell érkeznie a Polgármesteri Hivatalba!

A kisebbségi önkormányzati választást akkor tűzi ki a IX. kerületi Helyi Választási Bizottság, ha a kerületben az adott kisebbség választói jegyzékén szereplő kisebbségi választópolgárok száma a választás kitűzésének napján eléri a 30 főt ? írja Steiner Gábor főszerkesztő, aki az előző lapszámhoz hasonlóan megint számtalan érdekes témával foglalkozik.

Amennyiben a kérelem benyújtásához szükséges nyomtatvány nem érkezett meg, vagy kitöltéskor azt elrontották, a Polgármesteri Hivatal Személyi-adat és Lakcímnyilvántartó Részlegénél (Bakáts tér 14. II. emelet 43. szoba) személyesen vagy meghatalmazott útján igényelhető másik nyomtatvány, vagy az letölthető az Önkormányzat honlapjának Kisebbségi választás 2010 oldaláról.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Választásra készülünk | ZETApress

Szóljon hozzá!