ZETApress

hírportál

Javítás a löszfalnál

A MÁV megkezdte a balatoni löszfal-csúszás helyreállítását. Egy hét múlva újraindulhat a vasúti közlekedés. Az elmúlt hetek rendkívüli esőzései jelentős kárt okoztak a 29. számú észak-balatoni vasútvonalon Csajág és Balatonkenese között.

Az érintett szakaszon ma 0 órától forgalomszüneteltetést kellett bevezetni, mert április elseje, az ideiglenes helyreállítás óta a vasút melletti löszfal csúszása miatt tovább süllyedt a pályatest. A helyreállítás egy hétig tarthat ? tudatta a MÁV Kommunikáció.

A Balatonakarattya és Balatonkenese közötti vonalszakaszon évtizedek óta visszatérő probléma a magaspart lassú mozgása. A közvetlenül a vasúti pálya mellett található löszfal csúszása miatt már többször megrongálódott a vasúti pálya és az alépítmény. Ennek következtében több alkalommal kellett sebességkorlátozást bevezetni.

Az érintett vonalszakaszt legutóbb március 8-tól több hétre le kellett zárni, a vasúti forgalom április elsején indulhatott meg újból. Tavasszal a földmozgás miatt a vasúti pálya vízszintesen 14 cm-rel, függőlegesen 5 cm-rel mozdult el. A MÁV Zrt. és a MÁVGÉP Kft. munkatársai a vágányszakaszt a talajban található vízrétegek megcsapolásával, és a vágány alatti, összerepedezett földtömeg 6 méter mélységig, geopur habbal történő kiinjektálásával állították helyre.

Az ideiglenes helyreállításnak köszönhetően átmenetileg mérséklődtek az egyébként azóta is folyamatos földmozgások. Ez az ideiglenes megoldás szeptemberig, a földmű tervezett végleges helyreállításáig szolgálta volna a vonatforgalom fenntartását. Az azóta lehullott rendkívül nagy mennyiségű csapadék miatt azonban a mozgások fokozódtak, a rézsű pedig kritikus állapotba került.

Ennek hatására a közelmúltban új repedések jelentek meg, amelyek mentén a csapadék közvetlenül a felszínről is be tudott folyni a csúszó-lap térségébe. A talajrétegben felhalmozódott rétegvíz jelenleg folyamatosan és intenzíven szivárog a beépített fal réseiből.

Mivel az időjárási előrejelzések még több napos, intenzív esőzésekről szólnak, a szóban forgó területen a vasúti pályát is érintő rézsűcsúszás következhet be. Az utazóközönség maximális biztonsága érdekében a MÁV Zrt. ma 0 órától Csajág és Balatonkenese között szünetelteti a vasúti forgalmat. Az érintett települések között a vasúttársaság az utasokat vonatpótló buszokkal szállítja el.

A vasúti forgalom újbóli megindítása érdekében a MÁV Zrt. és a MÁVGÉP Kft. a kivitelezési munkát azonnal megkezdte. A szakemberek a löszfal mozgását két ideiglenes híd beépítésével tervezik megállítani. A munkálatok ? az időjárási viszonyok függvényében ? várhatóan egy hétig tartanak, így a vasúti forgalom terveink szerint június 25-én üzemkezdettől újból megindulhat.

A balatonakarattyai löszfal csúszásának végleges megállítására a vasúttársaság már kidolgozta a műszaki (geotechnikai és hidrológiai) terveket, és elkészítette a feladat költségtervét is. A költségeket a Balatonkenesei Önkormányzat és a MÁV Zrt. fele-fele arányban vállalja. A szükséges forrás biztosítása érdekében a két intézmény már az illetékes minisztériumokhoz fordult. A végleges helyreállítást elvégző cég kiválasztására közbeszerzési eljárás keretében kerül sor.

Szóljon hozzá!