ZETApress

hírportál

Computeres időjárásjelzés

Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. Az IBM berendezése a gyorsabb és pontosabb kistérségi riasztást segíti ? tudtuk meg Vígh Alextől, aki a felvételeket is készítette.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az IBM Magyarország üzembe helyezte azt a nagyteljesítményű számítógépet, melynek segítségével az OMSZ munkatársai az eddigieknél még gyorsabban és pontosabban tudnak Magyarország kistérségeire vonatkozóan időjárási veszélyjelzést kiadni. A projekt során az IBM Magyarország üzleti partnere a KFKI Zrt. volt.

Hazánk kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére az Országos Meteorológiai Szolgálat 2009. novemberben nyert támogatást az Európai Uniótól az Új Magyarország Fejlesztési Terv (NFT II.) keretében a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

A fejlesztés során megvalósult riasztórendszer központi elemét egy nagyteljesítményű IBM szuperszámítógép adja, amely gyorsabb és pontosabb adatelemzést biztosít az OMSZ meteorológusai részére. Elsődleges cél, hogy az eddigi hét régió helyett Magyarország 174 kistérségére, külön-külön 1-3 órára előre objektív alapú időjárási riasztás készüljön. A riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökést, a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását. Az időben kiadott veszélyjelzés növelheti az esélyt az olyan megelőző lépések megtételére, melyek csökkenthetik az okozott károk mértékét, de akár emberéleteket is megóvhatnak.

Célunk egy olyan meteorológiai fejlesztés volt, amely lehetővé teszi a veszélyes időjárási jelenségek észlelését, követését és előrejelzését hazánk minél kisebb térségeire lebontva ? mondta Tölgyesi László az OMSZ Távközlési és Informatikai Főosztályának vezetője. ? Számunkra roppant fontos a folyamatos rendelkezésre állás, az időjárás ugyanis nem szünetel. Éppen ezért, választásunknál a gép kapacitása mellett figyelembe vettük a megbízhatóságot, az energiahatékonyságot, és fontos szempont volt az előre meghatározott időjárási modellek alapján futtatott benchmark tesztek eredménye is. Mindemellett sokat nyomott a latba a géphez járó hároméves garancia is, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező három esztendőben karbantartásra sem kell költenünk ? tette hozzá.

Az OMSZ választása komoly versenyeztetés után esett az IBM System x iDataPlex Cluster szuperszámítógépére, melynek maximális számítási teljesítménye 14 ezermilliárd műveletet tesz lehetővé másodpercenként (14TFIops). Az IBM iDataPlex szuperszámítógép speciális kialakításának köszönhetően nagyon jól skálázható és energia hatékony rendszer ? mondta el Kohán Márk, az IBM Magyarország kereskedelmi képviselője.

Hasonló felépítésű IBM fürtözött szuperszámítógépeket a meteorológia mellett számos területen alkalmaznak modellezésre, kutatásra, adatkezelésre és feldolgozásra az autóipartól kezdve a pénzintézeteken át az űrkutatásig. A NASA például Föld megfigyelő rendszerének részeként egyebek mellett a hurrikánok kialakulását is vizsgálja IBM iDataPlex szuperszámítógépek segítségével.

Szóljon hozzá!