ZETApress

hírportál

Vinil-klorid a Salgó-patakban

Legfrissebb méréseink bizonyítják, hogy rákkeltő, vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki a természetbe az akkuhulladékot is kezelő Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről. A méreganyag egyenesen a Salgó-patakba folyt.

Az eset a március 15-i hosszú hétvégén történt, ekkor riasztottak minket a helyi lakosok, hogy furcsa, vöröses-sárgás lé ömlik a patakba – tudatta Szeles András, a Greenpeace Magyarország kommunikációs vezetője.

Szakértőink a bejelentés alapján kimentek a helyszínre, ahol mintákat vettek. A mintákat ezután eljuttattuk akkreditált vizsgálatra. A laboratóriumi tesztek kimagasló mértékben mutatták ki az emberi egészségre rendkívül veszélyes vinil-klorid és egyéb vegyi anyagok jelenlétét a szennyvízben. A Salgó-patak Salgótarján belső területén folyik össze a Tarján-patakkal. Az illékony vinik-klorid így nagy valószínűséggel a patak mentén végigmérgezhette a környék levegőjét, és az érintett élővizeket.

Ugyan a vinil-klorid a PVC-gyártás egyik alapanyaga, és nem akkuhulladékból származik, de szerintünk megengedhetetlen, hogy a hazai akkumulátorhulladékok jelentős részét kezelő cég telephelyéről ilyen kritikus szennyezés juthat ki, mérgezve a környezetet, súlyosan veszélyeztetve az emberi egészséget és az élővilágot.

Az esetet bejelentettük az illetékes hatóságoknak, és azt követeljük, hogy haladéktalanul vizsgálják ki a szennyezést és szigorú szankciókkal lépjenek fel, hogy még egyszer ne történhessen meg egy ilyen súlyos eset. Amennyiben továbbra is fennáll a szennyezés, akkor a hatóságok kötelezzék a céget a teljes kármentesítésre, hogy ne legyenek méreganyagok a természetben és a környezetükben.

Mi addig sem állunk meg. Továbbra is azon dolgozunk, hogy feltárjuk az országot veszélyeztető szennyezéseket. Segíts nekünk, hogy még több mérést végezhessünk, támogass minket adód 1%-ának felajánlásával! – kéri Szeles András, a Greenpeace Magyarország kommunikációs vezetője.

Szóljon hozzá!