ZETApress

hírportál

Kisvasutazzunk Budán!

Szombaton lesz a Gyermekvasút Napja – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság. 76 évvel ezelőtt kezdték meg a kisvasút építését. Április 13-án kisvasúti nappal ünnepli születésnapját a budai Gyermekvasút. A hűvösvölgyi járműtelepen és a Széchenyi hegyi végállomáson színes programokkal várják a családokat és a kisvasútbarátokat.

Az Úttörővasút vonalát pontosan 76 évvel ezelőtt, 1948. április 11-én kezdték el építeni a Széchenyi hegyen, erre emlékeznek minden év áprilisának második szombatján a kisvasúti nap keretében. A szombati rendezvényen 10-től 16 óráig várják az érdeklődőket a Gyermekvasút hűvösvölgyi járműtelepén.

A nyílt napra ellátogató gyerekek nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban, a szalonkocsiban valódi vasutas felszerelésekkel végezhetik a jegyvizsgáló teendőit. A kisvasúti mozdonyok és kocsik lakóhelyéül szolgáló vontatási telepen járműbemutatók is lesznek: kívül-belül meg lehet tekinteni egy kiállított gőzmozdonyt, a kis vasútbarátok felszállhatnak egy hagyományos Mk45-ös típusú dízelmozdonyra, a C50-es kismozdonyra, az Mk48-as mozdonyokra és a lillafüredi motorkocsira, de ki lehet majd próbálni a kézihajtányt is.

A Gyermekvasút járműparkjának a forgalomban szinte soha nem látható tagjai, más különleges járművek, teherkocsik és az Mk49-es mozdony is felsorakozik a tárolóvágányokon. A vonatok mellett a BKV Ikarus 60 típusú nosztalgiabusza is várja az érdeklődőket. Hűvösvölgy állomáson a Gyermekvasút Múzeuma, valamint a fogadóparkban lévő egykori mozgólépcső gépházában a modellező szakkör kiállítása is nyitva tart.

A vasútvonal kezdőpontján, Széchenyihegy állomáson, ahol 1948 áprilisában az építkezés megkezdődött, a motorszín épületben a Gyermekvasút 75. évfordulójára berendezett kiállítás ismét megnyitja kapuját: a tárgyi emlékeken kívül két nosztalgiajármű, a kis szalonkocsi és a postakocsi is megtekinthető a csarnokban – a kisvasúti nap alkalmából mindkét kocsiban korhű, az eredeti funkciót bemutató berendezés fogadja a látogatókat.

A Gyermekvasút vonatai Hűvösvölgy és Széchenyi hegy között a megszokott tavaszi menetrend szerint járnak: a hagyományos személyvonatok 40-50 percenként indulnak a két végállomásról és a teljes vonalon kétszer közlekedik a gőzvontatású nosztalgiavonat is. Egy frissen felújított jármű is a kisvasúti napon áll forgalomba először: az egyik piros festésű debreceni kocsi tér vissza az utasok szolgálatába, utasterében a kerékpárok és babakocsik, szánkók elhelyezésére is kényelmes szabad tér áll rendelkezésre.

A kisvasúti nap alkalmából tartott járműbemutatón szereplő mozdonyok nemcsak a vontatási telepen sorakoznak fel, hanem betétjáratokon Hűvösvölgy és Szépjuhászné között külön díjszabással próbaköröket is tesznek az érdeklődőkkel, így közlekedik majd vonat zöld C50-es mozdonnyal, a lillafüredi motorkocsival és Mk48-as mozdonnyal is. A kellemes tavaszi időben az erdei szakaszon kiváló fotótémák is lehetnek a kuriózumnak számító, ritkábban látható kisvasúti járművek. Részletek a Gyermekvasút honlapján idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!