ZETApress

hírportál

A vasút veszélyes üzem!

Ne mássz a vonat tetejére, életveszélyes és tilos! Ismét egy fiatal életébe került Budaörsön, hogy vasút-üzemi területen illegálisan felmászott egy mozdony tetejére, ahol a 25 ezer Voltos felsővezeték közelében halálos áramütést szenvedett – tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.

A MÁV újból és újból kéri a szülőket és pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy vasút-üzemi területen tartózkodni életveszélyes és tilos! Kérjük, hogy minden eszközzel segítsék az üzenet eljuttatását, mert mindenkit hazavárnak!

Évente többen szenvednek súlyos égési sérüléseket, amikor vasút-üzemi területen illegálisan felmásznak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára, és sajnos időnként az izgalmas elfoglaltságnak tűnő szelfikészítés a vonat tetején halállal járhat. A szörnyű balesetekben jellemzően fiatalkorúak, gyermekek érintettek.

Szigorúan tilos a járművek alá menni, alattuk átbújni, illetve azok tetejére felmászni! Már önmagában az 5-6 méter magas járműtetőről való lecsúszás is súlyos sérüléseket okozhat, vagy akár halálos következménnyel is járhat. A villamos felsővezeték megközelítése is életveszélyes, 2 méteres távolságon belül halálos áramütést is okozhat. A felsővezeték, illetve a felsővezeték-hálózat más részeinek (oszlopok, kapcsolók) érintése életveszélyes.

Az ilyen elektromos berendezéseken, velük összefüggő szerkezeteken, teherkocsikon nemzetközi jelölések is láthatók a magyar feliraton kívül: az elektromos nagyfeszültségre utaló villám, és a 25 kV feszültségi érték egyértelmű feltüntetése.

A MÁV a 2024. évi vasút-biztonsági kampánya keretében motorvonatok és személykocsik monitorjain, a budapesti pályaudvarok vágányvégi kijelzőin, valamint fővárosi és vidéki állomások infóoszlopain jelenleg is felhívja a figyelmet arra, hogy a vasút veszélyes üzem, a vonatok tetejére, ütközőire vagy más elemeire felmászni életveszélyes és tilos. A területi vasút-biztonsági szervezeteink is kiemelt figyelmet fordítanak a megelőzés fontosságára, szakértőink rendszeresen keresnek fel általános iskolákat, és 7-8. osztályos tanulóknak előadásokat tartanak a vasút veszélyeiről.

A vasút veszélyes üzem! A közvetlen életveszély miatt tilos tartózkodni az üzemi területeken. A tiltott helyen tartózkodás miatt bekövetkezett balesetek az utasforgalom részére kijelölt helyeken kívüli vasút-üzemi területeken történnek (például a peronok mellett húzódó sínek, a nyílt vasúti pálya, nem kijelölt (illegális) közlekedési utak/átjárók, vasúti hidak, a rendező-pályaudvarok területe vagy akár azok a figyelmeztető táblával ellátott szolgálati átjárók, amelyeket kizárólag vasúti alkalmazottak használhatnak).

A vasúti közlekedés során az utasok kizárólag az utasforgalom részére kijelölt területeken tartózkodhatnak, amelyeket például a vonatjegy megvásárlásához, a várakozáshoz, a vonatra szálláshoz vagy az utazáshoz használhatnak.

Szóljon hozzá!