ZETApress

hírportál

Centenárium Debrecenben

Tíz-tizenötezer érdeklődő látogatott ki a múlt hétvégén a debreceni repülőtérre, ahol az ottani repülés századik évfordulóját ünnepelték. A Gold Timer Alapítvány Li?2-es veterán repülőgépének érkezésével, majd az azt követő emlékmű-avatással kezdődött a debreceni repülőtéren a Centenáriumi Aero Piknik kétnapos programsorozata.

Száz éve szállt fel Szatke Ferenc mérnök a saját maga által épített Turul nevű gépével a helyi huszárok gyakorlóteréről. Az első repülések a mostani repülőtér helyén 1925-ben kezdődtek, majd ez a terület 1931-ben hivatalosan is véglegesítve lett repülőtérnek ? tudatta Angyal László Aviator.

A kétnapos ingyenes programsorozatra kilátogató családok a reptér történetét bemutató fotókiállítást, repülési bemutatókat, katonai helikoptereket csodálhattak meg, és láthatták egy Gripen-géppár többszöri áthúzását. Repült a ?40-es évek vitorlázó kiképzőgépe, a Cimbora, melyet az old timer Po?2-es vontatott. Ott volt Kvasz András száz éve konstruált repülőgépének autentikusan megépített replikája is.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Remekelt a Kvasz I. | ZETApress

Szóljon hozzá!