ZETApress

hírportál

Nőnapi szegfűk

A mai nőnapon tartotta az MSZP Nőtagozata a Populizmus és a nők nevű kutatás záró projektjét, majd megtartották az ilyenkor szokásos Országos Nőnapi és Díjátadó Ünnepségüket – tudatták sajtósaik.

Gurmai Zita köszöntőjében a Világgazdasági fórum női esélyegyenlőségi ranglistáján Magyarország által elfoglalt helyről beszélt. Mint mondta, jelenleg a 146 helyből 99. hazánk, olyan országok előznek meg minket, mint Mongólia és Zimbabwe. Kiemelte, hogy egy év alatt 11 helyet rontott Magyarország ezen a listán, az Orbán-kormány alatt pedig 39 hellyel csúsztunk hátrább. Az MSZP Nőtagozat elnöknője szerint ez azt mutatja: a rendszerváltás óta ismét erősödik a patriarchális szemlélet, valamint a populizmus egyre nagyobb teret nyer. Felmérések szerint minden 3. uniós állampolgár populista pártra fog szavazni júniusban, Gurmai Zita szerint a populizmus a politika koronavírusa. Az európai szocialistáknak pedig dolguk van ezzel, vissza kell térni az emberek problémáihoz, éppen ezért nevezte az MSZP európai pártcsaládja is Nicolas Schmitet listavezetőnek.

Gurmai Zita az orbáni rendszerről is beszélt. Mint mondta, jelenleg egy macsó rezsimben kell élni, ahol ugyan százmilliárdokat költ a kormány családtámogatásokra, a gyermekvállalási kedv mégis mélyponton van. A nők ugyanis nem pénzért szülnek, hanem azért, mert jól érzik magukat a bőrükben és mert nem érzik veszélyben mindennapjaikat, jogaikat. A női jogok ugyanis emberi jogok, ezeket pedig helyre kell állítani a jogállamiság rendbetételének érdekében! – Külön öröm számomra, hogy Nicolas Schmit is itt van körünkben, aki nem csak a populizmus térnyerésének okait érti, de remélhetőleg gyógyírt is kínál a politika Covidja ellen, amit a populisták képviselnek – zárta beszédét az MSZP Nőtagozat elnöknője.

Pulai András, a Publicus Intézet ügyvezetője és stratégiai igazgatója és Tamara Tripic, a Demokratikus Párbeszéd Hálózat elnöke Tüttő Katának, az MSZP EP-listavezetőjének moderálásával beszélgetett arról, hogy milyen a nemek közötti egyenlőség állapota a jobboldali autoriter rendszerekben, mint Szerbia és Magyarország.

Tóth Viktor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pártszervezet elnöke szavalta a nőnapi köszöntőt, Kosztolányi Dezső: Nők című versét a díjátadó elején. – Áldott ember vagyok, mert a családomban bátor nők vannak – mondta a díjátadón Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke megnevezve a feleségét, aki hat gyereket nevelt fel, a kisebbik lányát, aki tanítónő és a nagyobb lányát, aki egy gyerekvédelmi szolgálat esetmenedzsere. Szerinte a politika olyan közeg, ahol nem nézik, hogy valaki nő-e vagy sem, hanem ha ellenség, akkor el kell tiporni! Bátornak nevezte Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnököt, Gurmai Zita Nőtagozat-elnököt és Tüttő Kata alelnököt, a szocialisták EP-listavezetőjét is emiatt. – Ti vagytok a bölcsesség a balgaságban, a szeretet a szeretetnélküliségben! – fogalmazott az MSZP társelnöke.

A díjátadón átnyújtották a Szegfű Okleveleket, melyeket a Nőtagozatban végzett kiemelkedő munkájukért Bertalanné Farkas Hedvig, Dósa Valéria, dr. Pajger Judit, Holtner Ferencné, Hrács Józsefné, Iski Tiborné, Medek Máté Józsefné, Orbánné Víg Elvira, Szili-Darók Ildikó és Varga Józsefné vehetett át idén.

A nők közéleti részvételéért járó Szegfű Díjat Koza Péterné, Tóth Istvánné, Papp Ilona Marian és Kunhalmi Ágnes kapta. Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi elnöke szerint utódja megharcol minden választói csoport bizalmáért és a 20 évvel ezelőtti okos lányból mostanra vezető politikus lett. Kunhalmi Ágnes válaszában úgy fogalmazott: amíg van MSZP, addig van igazi baloldal. Szerinte a szervezet életében eljött az időszak, hogy új baloldalt építsenek, és vége a vezeklés idejének. – A korlátokat mi magunknak kell szétfeszíteni, a baloldal előtt és a nők előtt is – mondta el köszönőbeszédében.

A közéleti díjat az MSZP Nőtagozata alapította olyan közéleti szereplők számára, akik sokat tesznek a nők elismeréséért. Milanovics Danicát, az első díjazottat a jelenlévők álló tapssal köszöntötték és vele az összes gyerekvédelemben dolgozó nő is megkapta a díjat. Korózs Lajos beszédében úgy fogalmazott: a kegyelmi botrány után, ebben a helyzetben különösen nagy tisztelet övezi a szakmájukhoz hű, az embertársainkért áldozatokat hozó szociális munkásokat. Az olyan kiváló szakemberek, mint Milánovics Danica minden elismerést megérdemelnek! – mondta az MSZP alelnöke.

Dr. Balázs Péter volt külügyminisztert és az első magyar uniós biztost, a második díjazottat Andor László volt uniós biztos méltatta. Felhívta a figyelmet, hogy a Szociális Jogok Európai Deklarációjában a nők és a férfiak közti egyenlőség az egyik legfontosabb pont. A díjazott a köszönőbeszédében hangsúlyozta, hogy az MSZP minden szempontból kitűnő jelölttel, Tüttő Katával vág neki az európai parlamenti választásoknak.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest Tüttő Kata főpolgármester-helyettes méltatta megköszönve politikustársának, hogy Budapest vezetésében, az alternatív kormányzás bemutatásában részt vett és utat mutatott. Szinetár Miklóst Hiller István méltatta, beszédében kiemelve, hogy amikor az Operaház főigazgatója volt, nem a büféről beszéltek, hanem tudta, hogy vele szemben egy életmű ül. A nemzetközi díjazott idén a szerbiai Tamara Tripic volt, őt Gurmai Zita méltatta.

Szóljon hozzá!