ZETApress

hírportál

Elsőajtós utasbiztonság

Biztonságosabb az utazás hétköznap este is: hétfőtől tovább bővíti a BKK az első ajtós járatok körét – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ. Fotónk BKK/Nyírő Simon felvétele.

Újabb járatokra terjeszti ki a hétköznap esti időszakra érvényes első ajtós felszállási rendet a BKK február 12-én hétfőtől. Az intézkedésnek köszönhetően jelentősen javulhat az ügyfelek biztonságérzete, hiszen a járművezetők már az utazás elkezdése előtt ellenőrizni tudják a jegyeket és a bérleteket. A visszajelzések azt mutatják, hogy az utasok pozitívan ítélik meg és gyorsan alkalmazkodtak a hétvégén már a legtöbb járaton bevezetett első ajtós felszállási rendhez, valamint a BKK-nak is kedvező tapasztalatai vannak a rendszerrel kapcsolatban.

A biztonságosabb utazás érdekében több járatra is kiterjeszti a hétköznap estékre vonatkozó első ajtós felszállási rendet a BKK. Február 12-én hétfő estétől a 31, a 32, a 66 és a 66B, a 97E és a 169E, a 123 és a 123A, valamint a 244 a hétvégékkel és ünnepnapokkal megegyezőn hétköznap esténként is csak az első ajtónál lehet felszállni. A végállomásokról 20 óra után induló buszokon a járművezetők már az utazás megkezdése előtt ellenőrzik a jegyeket és a bérleteket, és megtagadják a felszállást azoktól, akik nem tartják be az utazási feltételeket.

Kedvező visszajelzések, gyors alkalmazkodás

A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utasok gyorsan megszokták az első ajtós felszállást, és pozitívnak ítélik meg annak hatását. A fővárosban közlekedők a BKK reprezentatív felmérésében a biztonságot jelölték meg a második legfontosabb, a közösségi közlekedés vonzerejét befolyásoló szempontnak. A válaszadók negyede a biztonság növelésére jó megoldásnak tartja az első ajtós közlekedési rend kiterjesztését. Fontos szempont az is, hogy a becsületesen, jeggyel vagy bérlettel utazók érdekeit szem előtt tartva könnyebben kiszűrhetők a bliccelők.

A kezdeti időszakban előforduló hosszabb felszállási idő jelentősen lerövidült mára, az ügyfelek rövid idő alatt hozzászoktak, hogy időben előkészítsék utazási okmányaikat, és ne álljanak meg az első ajtó közelében, hanem a járművek belső részén foglaljanak helyet. A bevezetés időszakában hétköznap esténként a járművezetők mellett a BKK utaskoordinátorai is segítik a közlekedőket a felszállási renddel kapcsolatban, a járműveken, illetve a megállókban lehet találkozni a munkatársakkal. Február 12-én hétfő estétől a végállomásokról 20 óra után induló buszokra hétköznaponként, illetve hétvégén és ünnepnapokon egész nap csak az első ajtónál lehet felszállni az alábbi vonalakon:

az Örs vezér tere és Árpádföld között közlekedő 31;
az Örs vezér tere és a Göncz Árpád-városközpont között közlekedő 32;
a Határ út és a Soroksár Központi Raktárok, illetve a BILK elérését biztosító 66-os és 66B;
az Örs vezér teréről a XVII. kerület központját és az ott található lakótelepeket érintő, Rákoskertig közlekedő 97E és a Pécelig közlekedő 169E;
a Határ út és Szentlőrinci lakótelep, illetve a soroksári áruházak elérését biztosító 123 és 123A;
az Örs vezér tere és a XVI. kerületi Centenáriumi-lakótelep között közlekedő 244.

A BKK azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy jegyüket vagy bérletüket az utazás megkezdése előtt vásárolják meg, mert a járművezetők csak korlátozott mennyiségű vonaljeggyel rendelkeznek, ráadásul a járműveken drágábban lehet megvásárolni, mintha elővételben vennék meg azokat. A különböző jegyeket és bérleteket könnyen be lehet szerezni a BudapestGO alkalmazásban, illetve a város számos pontján elérhető automatákból, pénztárakban, ügyfélközpontokban, viszonteladói partnerektől. A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája idekattintva megkereshető.

Szóljon hozzá!