ZETApress

hírportál

Sólyom visszaküldte az állami vagyonról szóló törvényt

Sólyom László a mai napon visszaküldte megfontolásra az Országgyűlésnek az állami vagyonról szóló törvényt. A köztársasági elnök levélben tudatta döntését Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével. Az állami vagyonról szóló törvény az állami vagyon feletti tulajdonosi jogok gyakorlására létrehozza a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot. A Tanács tagjait a miniszterelnök nevezi ki hat évre. A Tanács tagjainak megbízatása csak igen szűk körben, lényegében alkalmatlanná válás vagy bizonyos kötelezettségszegések miatt szüntethető meg.

Az államfő álláspontja szerint a Tanács a törvénnyel olyan hatáskörök gyakorlására kap felhatalmazást, melyek a mindenkori Kormány felelősségi körének lényegéhez tartoznak. Az állami vagyonnal való gazdálkodásért viselt kormányzati felelősség miatt az államfő nem ért egyet azzal, hogy a Tanács tagjai hat éves megbízatást nyerjenek úgy, hogy e tisztségükből csak alkalmatlanság vagy kötelezettségszegés miatt mozdíthatók el. A köztársasági elnök szerint a parlamenti ciklusokhoz nem igazodó hosszúságú tisztségek a kormánytól független alkotmányos intézmények esetében indokoltak; a kormányzati felelősség körébe tartozó hatáskörök esetén azonban nem elfogadhatóak. A köztársasági elnök levele, melyben indokait részletesen kifejti, a KEH honlapján elolvasható.

450 millió forint a Szülőföld Alapból kulturális és egyházi célokra

Több mint 450 millió forintnyi támogatást kapnak a Kárpát-medencei magyar pályázók kulturális és egyházi célokra a Szülőföld Alap forrásaiból. A támogatásból romániai, szlovákiai, szerbiai, ukrajnai, horvátországi, szlovéniai, ausztriai és a szórványban élő magyar pályázók részesülnek, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda .

A Szülőföld Alap egymillió forinttal támogatja például a Félsziget Fesztivál pályázatát, amely Erdély legjelentősebb kulturális, ifjúsági és zenei rendezvénye. A rendezvény célja egy öt napon át tartó, mindenki számára kikapcsolódást nyújtó program megvalósítása. A fesztivál a román fiatalok körében is egyre népszerűbb. Az Alap egymillió forinttal támogatja a Csíki Székely Múzeum pályázatát is. A múzeum szervezésében első ízben rendeztek Munkácsy Mihály képeiből nagyszabású kiállítást Erdélyben.

A Csemadok ? Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség pályázatát 20 millió forinttal támogatja a Szülőföld Alap. A Szövetség évek óta ápolja és fejleszti a felvidéki magyarság anyanyelvi kultúráját, hozzájárul a kulturális, művészeti, valamint a tudományos élet kiteljesedéséhez. A szervezet jelentős szerepet vállal a szórványban élő magyarság felzárkóztatásában is.

A szerbiai Fórum Könyvkiadó a könyvterjesztés fellendítésében vállalt szerepet. A szervezet egy olyan mobil könyvesboltot szeretne üzemeltetni, mely szerte a Vajdaságban szállítana könyveket. Ezt a célt négymillió forinttal támogatja a Szülőföld Alap. A Kárpátaljai Magyar Könyvtárosok Egyesülete komoly célt tűzött maga elé: a gyakran mostoha sorsú kárpátaljai magyar közkönyvtárak megsegítését, működési-fenntartási gondjaik enyhítését vállalta fel. A könyvtári hálózatot segítő programot a Szülőföld Alap 19 millió forinttal támogatja.

Az Alap kiemelten támogatja a szórványmagyarság helyzetének javítását szolgáló projekteket. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szórvány művelődési házak javítására és felújítására 15 millió forintnyi támogatást nyert el. A Romániai Evangélikus és Lutheránus Egyház ? Püspöki Hivatal és a Téka Szórvány Művelődési Központ tevékenységét a Szülőföld Alap egymillió forinttal támogatja. A pályázati nyertesek teljes listája és a részletek megtalálhatóak a honlapjukon.

Szóljon hozzá!