ZETApress

hírportál

Bemutatkozott az új államtitkár

Két héten belül megismerjük a Gripenek beszerzését vizsgáló négyfős kormánybizottság összetételét, tudtuk meg Vadai Ágnestől, a bizottság elnökétől, a honvédelmi tárca mai nappal hivatalba lépő államtitkárától. Azért kell ennyi idő, mert mindnyájuknak át kell esni a C-típusú nemzetbiztonsági vizsgálaton, hangzott el a délutáni kormányszóvivői tájékoztatón.

A bizottság egyik tagja olyan jogász lesz, aki a nemzetközi magánjogban is otthonosan mozog. Másikuk olyan pénzügyi szakember lesz, aki a költségvetés kérdéseinek szakembere. Mellettük katonai és nemzetbiztonsági szakembert is felkérnek az együttműködésre. Senki sem kap ezért fizetést, csak költségtérítésre tarthatnak igényt. A titkári teendőket a HM egyik köztisztviselője végzi külön díjazás nélkül.

Az elkövetkező két hétben sem lesz szieszta, mert az elnök asszony bekérette az összes dokumentumot. Vizsgálódásaikat később nem csak a papírokból végzik, hanem meg is hallgatják majd az érintetteket. Igaz, a parlamenti bizottságokhoz hasonlóan ők is csak kérhetnek, he előállítási joguk nincs.

A vizsgálat eredményét szeptember 15-én akarják letenni a kormány asztalára. A parlamenti bizottság csak akkoriban fog megalakulni, hiszen szeptember 10-ig nyári szünet van. Többet az államtitkár asszony nem is akart mondani, s két újságírói kérdés után fáradságra hivatkozva kivonult a teremből.

A rádiós kolléga azt firtatta, hogy a Honvédelmi bizottság 2002-2006. közötti tagja mi újat tudhat most meg, hiszen a szerződésmódosítás épp arra az időre, 2003-ra esett. Mindenképp az a cél, felelte, hogy ne jelenhessen meg rólunk külföldön olyan sugallat, amely rossz színben tünteti fel az országot. Szerettek volna néhányan többet is megtudni, a folyosóra is követték Vadait, de odakinn sem volt közlékenyebb.

Két cég is pályázott Szent Istvánra

Délelőtt járt le a pályázat az augusztus 20-i ünnepségsorozat megszervezésére. Ketten pályáztak, de nem derült ki, hogy a tavalyi szervezők köztük vannak-e. Három dolog ? a zászlófelvonás, a tisztavatás és a tűzijáték ? kötelező feladat, melléjük négy szabadon választottat kell megszervezni. A tavalyi hattal szemben így hét program lesz két napon, vasárnap és hétfőn. A pénz is több lesz rá a tavalyinál, 225 millió forint.

Tizedikén döntenek a pályázatokról, s 18-án szerződést kötnek a győztessel. A százas skálán tíz pontot ér a biztonság, s biztosításra a tavalyi összeg duplájával kell rendelkezni. Létrehoznak egy operatív törzset is, melyben katasztrófavédelmi, egészségügyi, rendőrségi szakember is részt vesz a meteorológussal együtt. Tavaly vitatéma volt, hogy a kiürítést a főpolgármesternek, vagy a főrendőrnek kellett volna-e elrendelni. Hogy idén kinek kell, azt a szóvivő asszony kérdésemre sem tudta megmondani.

PSZÁF: a kormányfő támogatja a pénzügyminiszter jelöltjeit

Gyurcsány Ferenc támogatja a pénzügyminiszter jelöltjeit a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete főigazgatójának és főigazgató-helyettesének posztjára. A miniszterelnök megkapta a hivatalos értesítést arról, hogy Veres János pénzügyminiszter Varga Csabát javasolja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete főigazgatójának, főigazgató-helyettesnek pedig Erdős Mihályt jelöli. Mint a sajtótájékoztatón megtudtuk, a kinevezésre rövidesen sor kerül.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Új kormánylista

Szóljon hozzá!