ZETApress

hírportál

Új kormánylista

Üres a Parlament, a honatyák szeptember 10-ig nyári szabadságra vonultak. Az utolsó munkanapon, június 25-én két új miniszter ? Bajnai Gordon és Draskovics Tibor tette le az esküt. Bajnai Lamperth Mónika helyett az önkormányzati és területfejlesztési tárcát vezeti tegnaptól, még Draskovics tárca nélküli miniszter lett. A korábbi 9 szocialista miniszter helyett így már 11 van a 3 liberális mellett. S hogy miért volt erre szükség? Meg egy év elteltével s kormányfő alaposan átszervezte csapatát.

A Miniszterelnöki Hivatalt vezető Szilvásy György hétfőtől tárca nélküliként csak a titkosszolgálatokat felügyeli. Eddig is megtette, így a feladat nem új számára. Munkáját államtitkárként Iváncsik Imre segíti, s az új honvédelmi államtitkár Vadai Ágnes lett. A hétfői első munkanapját követő sajtótájékoztatójáról mi is beszámoltunk.

Áprilisban az Egészségügyi Minisztérium élére az addigi államtitkár, Horváth Ágnes került, akit Kovács Attila váltott posztján. A szabaddemokraták másik új minisztere Fodor Gábor lett a KVVM élén. A tavaszi ülésszakon a Miniszterelnöki Hivatalt öt újabb államtitkár is képviselhette. A korábbi három szocialista és egy szabaddemokrata mellé január közepén kinevezték az SZDSZ-es Magyar Bálintot, valamint az MSZP-s Baja Ferencet, Burány Sándort, Kolber Istvánt és Németh Imrét. A 11 tárca második embereivel együtt az államtitkárok száma így akkor húszra emelkedett, arányuk 15:5 lett a szocialisták javára a szabaddemokratákkal szemben. Tegnap Vadaival egy új ? 21-ik, illetve 16-ik ? államtitkár is lett.

Kiss Péter helyett a szociális és munkaügyi tárcát Lamperth Mónika vezeti tegnaptól, az IRM-et pedig néhány hete Petrétei József helyett Takács Albert irányítja. Mivel a tavaly júniusi kormányalakítás óta sokan széket cseréltek, az alábbiakban bemutatjuk a jelenlegi állapotokat. A szocialista és liberális politikusokat vörös, illetve kék színnel jelöljük. A legelső változás már októberben megtörtént, amikor a PM új államtitkára Tátrai Miklós lett.

MEH + 11 minisztérium 11 + 3 miniszter 16 + 5 államtitkár
Miniszterelnöki Hivatal Kiss Péter Gál József Zoltán
Gilyán György
Szetey Gábor
Baja Ferenc
Burány Sándor
Kolber Isván
Németh Imre
Magyar Bálint
Horn Gábor
Tárca nélküli Szilvásy György Iváncsik Imre
Tárca nélküli Draskovics Tibor
Egészségügyi Minisztérium Horváth Ágnes Kovács Attila
Földművelési és Vidékfejlesztési Gráf József Gőgös Zoltán
Gazdasági és Közlekedési Kóka János Garamhegyi Ábel
Honvédelmi Szekeres Imre Vadai Ágnes
Igazságügyi és Rendészeti Takács Albert Kondorosi Ferenc
Környezetvédelmi és Vízügyi Fodor Gábor Kovács Kálmán
Külügyminisztérium Göncz Kinga Horváthné Fekszi Márta
Oktatási és Kulturális Hiller István Arató Gergely
Önkormányzati és Területfejlesztési Bajnai Gordon Újhelyi István
Pénzügyminisztérium Veress János Tátrai Miklós
Szociális és Munkaügyi Lamperth Mónika Csizmár Gábor

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Államtitkár-váltás két tárcánál
  2. ZETApress » Államtitkár- és minisztercserék
  3. ZETApress » Javuló közlekedésbiztonság

Szóljon hozzá!