ZETApress

hírportál

Taxik a BKK-nál

Átláthatóbb lett az ügyintézés és szabályozás: a BKK-hoz került a taxikkal kapcsolatos feladatellátás. Egyszerűbb és egyértelműbb lett a taxikkal kapcsolatos ügyintézés, illetve szabályozás annak köszönhetően, hogy a teendők január elsejétől egyetlen társaságnál, a Budapesti Közlekedési Központnál összpontosulnak.

A Fővárosi Közgyűlés tavaly ősszel döntött arról, hogy 2024. január elsejétől a BKK látja el a taxitársaságokkal és taxikkal kapcsolatos valamennyi önkormányzati feladatot. Ez azt jelenti, hogy egy helyre kerültek a hozzájárulásokkal és az előzetes igazolásokkal kapcsolatos, valamint a taxiállomás-létesítést és -üzemeltetést érintő feladatok, emellett egyértelműbbé vált a szabályozás, és egyszerűbbé az ügyintézés.

A taxiszolgáltatással kapcsolatos tennivalók korábban két fővárosi cég, a BKK és a Budapest Közút között oszlottak meg. Január elsejétől zavartalanul, de már a BKK részeként működik tovább az Asztalos Sándor úti ügyfélszolgálati iroda és gépjárművizsgáló állomás.

Rendszeresek az ellenőrzések

A Budapest közigazgatási területén szolgáltatást nyújtó taxikat, illetve az engedéllyel vagy engedély nélkül személyszállítási feladatokat végző személygépkocsikat a BKK – önállóan és a hatóságokkal közösen – ezután is folyamatosan ellenőrzi. Feladata kiterjed a közlekedésszervező Budapesti Rendőr-főkapitánysággal kötött stratégiai együttműködése is: a közös akciók keretében tavaly 25-ször szerveztek taxiszolgáltatás-ellenőrzést, ezalatt csaknem 2500 járművet és 2600 személyt ellenőriztek. Természetesen idén is folytatódnak a BRFK-val és az ellenőrzésre jogosult más hatóságokkal közösen végrehajtott, valamint az önálló taxiellenőrzések is – tudatta a BKK Kommunikáció.

Szóljon hozzá!