ZETApress

hírportál

Két fekete utáni fehér

A Transparency International Magyarország: Van kiút a rendszerszintű korrupcióból? című egész napos, különleges programokkal: standup előadással, könyvbemutatóval egybekötött kerekasztal-beszélgetéssel, zenei programokkal színesített rendezvénye a 2023. évi Korrupcióellenes Világnapra időzítve tegnap volt a belvárosi Három Holló Kávézóban.

A TIM idén arra vállalkozott, hogy a 2018-ban megjelent Fekete Könyv első és a 2022-ben megjelent második kötet után most először megjelentetett Fehér Könyv nemcsak a diagnózisát adja az Orbán-rendszer működésének, hanem felvázolja az intézményesített korrupcióból kivezető utat is. A Fehér Könyvben a TIM munkatársai mellett olyan neves szakemberek, mint Baka András jogtudós, a 2012 óta Kúria néven működő Legfelsőbb Bíróság NER által eltávolított egykori elnöke; Surányi György közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke; Stefano Bottoni, a firenzei egyetem Magyarországgal és Orbán Viktor rendszerével kiemelten foglalkozó történészprofesszora; valamint Polyák Gábor és Urbán Ágnes, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársai, egyetemi oktatók fejtik ki nézetüket arról, hogy szerintük miként lehetne kitörni a foglyul ejtett állam és a rendszerszintű korrupció csapdájából.

A Fehér Könyvben a tanulmányok mellett, annak reményében, hogy a jó példa ragadós, olyan, európai uniós pénzekből finanszírozott fejlesztéseket olvashatunk, amelyek bizonyítják, hogy a közjót semmilyen módon nem szolgáló, túlárazott közbeszerzések, az értelmetlen turisztikai beruházások és a lomb nélküli lombkoronasétányok hazájában elvétve bár, de találunk a gazdaság és a helyi közösségek érdekeit előmozdító fejlesztéseket is. A TI Magyarország Fehér könyvének bemutatóját és a kerekasztal-beszélgetést Martin József Péter, a TIM ügyvezető igazgatója moderálta. Beszélgetőtársai Surányi György egyetemi magántanár, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke; Stefano Bottoni történész, a Firenzei Egyetem docense; Jakab András alkotmányjogász, a Salzburgi Egyetem alkotmányjog professzora; Ligeti Miklós, a TIM jogi vezetője és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, a Mérték Médiaelemző Műhely igazgatója voltak.

Szóljon hozzá!