ZETApress

hírportál

Utazunk-e holnap?

Döntésképtelen a MOSZ saját sztrájkja ügyében? ? Ellentmondásosak a szakszervezet vezetésének nyilatkozatai arról, terveznek-e munkabeszüntetést. Továbbra sem látni tisztán azzal kapcsolatosan, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) holnap 8 és 14 óra közötti időre tervezett sztrájkját megtartja-e.

A szakszervezet vezetőinek ellentmondásos nyilatkozatai miatt sem a munkáltató, sem a mozdonyvezetők ? de ami ennél is rosszabb ? sem a hosszú hétvégén közlekedni szándékozó utazóközönség nem lehet biztos abban, hogy 22-én a megszokott rend szerint közlekedhetnek-e a vonatok ? tudatta a MÁV Kommunikáció.

Szemmel láthatóan zavar, kapkodás és ellentmondásos nyilatkozatok jellemzik a MOSZ egyes vezetőinek kommunikációját az általuk tervezett sztrájk ügyében. A MOSZ elmulasztotta például tájékoztatni a közvéleményt a munkabeszüntetési szándékáról. Ha a mai napon ? egy nappal a MOSZ által tervezett akció előtt ? pótolná ezt a szakszervezet, akkor sem lenne az utasoknak elég idejük arra, hogy felkészüljenek a sztrájk miatt felboruló közlekedésre.

A MOSZ vezetésének zavara érthető, mert ? mint arról a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. tegnapi sajtóközleményében tájékoztatott ? a Fővárosi Munkaügyi Bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a MOSZ keresetét, amelyben azt kérte a Bíróságtól, hogy állapítsa meg a szakszervezet által 2010. május 22-re tervezett munkabeszüntetési akció jogszerűségét. A Bíróság egyebek mellett azt állapította meg a MOSZ keresete kapcsán, hogy a kérelem idő előtti, ?hiányos”, továbbá ?alkalmatlan arra, hogy érdemi döntés alapjául szolgáljon?.

A MOSZ újabb sztrájkfenyegetése különösen érthetetlen annak fényében, hogy a szakszervezet vezetésének négy követeléséből a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. hármat már teljesített. A MOSZ negyedik követelése ? amely a december 31-ig hatályos foglalkoztatási megállapodás 2013. december 31-ig történő meghosszabbítására irányul ? a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. álláspontja szerint idő előtti, mivel a 2011-2013. évre vonatkozó középtávú üzleti tervezés a MÁV Csoportban várhatóan csak 2010. szeptembere és novembere között történik, melynek eredménye nélkül nehéz jelentős kiadással járó gazdasági döntéseket megelőlegezni.

Kiss László, a MOSZ elnöke május 3-i keltezéssel levelet írt a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. vezetésének, amely az alábbiakat tartalmazza: ? A március 31-én általunk kezdeményezett kollektív munkaügyi vita nem zárult le, és további tárgyalások sem folynak. Kezdeményezzük a tárgyalások haladéktalan folytatását. Amennyiben ezek nem vezetnek eredményre, a Mozdonyvezetők Szakszervezete 2010. május 22-én 8.00-14.00 óra közötti időszakra sztrájkot hirdet.

Ennek ellentmond, hogy a MOSZ vezetése tegnap a késő esti órákban honlapján Nyilatkozatot tett közzé, amely egyebek mellett a következőket tartalmazza: A MOSZ a MÁV-TRAKCIÓ által jelzett időpontra nem hirdetett sztrájkot, noha egy május 5-i levelében kilátásba helyezte azt. A munkáltató a MOSZ fenti nyilatkozatából arra következtet, hogy a szakszervezet a két fél között eddig folytatott tárgyalásokat eredményesnek tartja, ezért eláll az általa korábban kilátásba helyezett sztrájktól.

Ma a kora reggeli órákban ugyanakkor ? az aláírt jegyzőkönyv tanúsága szerint ? Németh László, a MOSZ alelnöke képviselte a szakszervezetet a még elégséges szolgáltatások ellátásával kapcsolatos egyeztetésen. A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. nem érti, hogy a szakszervezet miért kíván egyeztetni az elégséges szolgáltatásokról, ha nem áll szándékában a sztrájk. A munkáltató megítélése szerint a fentiek is a szakszervezeti álláspont ellentmondásosságát, nem egységes voltát támasztják alá, amely nem segít eloszlatni a hosszú hétvégére vasúti közlekedést tervező utazóközönség kételyeit az eljutást illetően.

A MÁV-TRAKCIÓ Zrt. továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint a MOSZ vezetése jogellenes sztrájkban való részvétel felé sodorja a tagságát. Az újabb egyeztetésre délután órakor kerül sor, mivel a MOSZ vezetői ? elfoglaltságukra hivatkozva ? kinyilvánították: csütörtökön egész nap, illetve pénteken 15 óra előtt nem tudtak tárgyalóasztalhoz ülni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Holnap utazhatunk! | ZETApress

Szóljon hozzá!