ZETApress

hírportál

Debütált a Logisztikai Évkönyv 2024.

Szerda délután a Magyar Logisztikai Egyesület évkönyvbemutató rendezvényén debütált a Logisztikai Évkönyv 2024. A kiadvány a hagyományokhoz híven egy szakmai tanulmánygyűjtemény, amelyet a Falk1 Rendezvényközpont I. emeleti Ereky István termében tartott bemutató rendezvényén szerzői előadásokkal színesítve ismerhetett meg a közönség.

A most bemutatott mű a 29. kiadvány. Célja a logisztika területén elért legújabb kutatási eredmények és szakmai, gyakorlati tapasztalatok megosztása a szakterület iránt érdeklődőkkel. Az első Logisztikai Évkönyvet még a ’90-es években mutatták be, így közel azonos múlttal rendelkezik, mint maga az azt kiadó szervezet. A mű az utóbbi évek során a tudományos közéletben és a gyakorlati szakemberek körében egyaránt elismert, rangos és immár hagyományokkal rendelkező kiadvánnyá vált.

Az év végéhez közeledve bemutatásra került a Logisztikai Évkönyv 2024, amely már a 29. ilyen kiadvány. A nagyjából 300 oldalas könyvet fellapozva, 26 tanulmánnyal találkozhatnak az olvasók – mondta dr. Doór Zoltán, az MLE elnöke. A szervezetnek továbbra is célja, hogy az Évkönyv egyike legyen azon hazai kiadványnak, amely publikációs lehetőséget biztosít a magyarországi logisztikával foglalkozó kutatóknak, mérnököknek, közgazdászoknak.

Öt fő témakört érint a Logisztikai Évkönyv 2024

A témaválasztás ezúttal is szabad volt a szerzők számára, amelynek köszönhetően a könyvben megjelent cikkek jól tükrözhetik a logisztikusok kurrens érdeklődését az egyes területek iránt. A 2024-es című kiadványban – a cikkek által érintett területeket figyelembe véve – a következő témakörökkel találkozhatnak az olvasók:

Új digitális technológiák a logisztikában
Ágazati logisztika
Ellátási lánc megoldások és műveletek
Közlekedési al-ágazatok aktuális kérdései
Vállalati tanulmány

A kiadványban található tanulmányok előre lefektetett formai követelmények és tartalmi elvárások mentén készültek. Ráadásul a több száz oldalas könyvben nemcsak magyar, de angol nyelvű szakcikkek is találhatók – hangsúlyozta dr. Doór Zoltán MLE-elnök azt is elárulva, hogy a szakmai kiadványban már a mesterséges intelligencia is megjelenik.

A kötet összeállításánál a kialakult gyakorlatnak megfelelően a szerzők által leadott témajavaslatok előzetes szűrését a szerkesztőbizottság végezte el. Ezt követően minden egyes megjelenésre váró cikket egy kijelölt szerkesztőbizottsági tag és egy külső, neves szakmai lektor véleményezett. A könyv a megszokott módon a Magyar Logisztikai Egyesület gondozásában került kiadásra. Főszerkesztője: dr. habil. Duleba Szabolcs, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, vezető szerkesztője: Károly Róbert PR-szakértő, marketing-tanácsadó, aki egyben a szervezet kommunikációs és PR-partnere is. Újdonságként, a mesterséges intelligencia már a kiadványban is megjelenik. Az innováció térnyerését a szakmai szervezet is pártolja, így a friss technológiák használatát e téren is támogatták kisebb kikötésekkel.

A bemutatón szerzői előadások által nyerhettünk betekintést a műbe

Az eseményen négy szerző is ízelítőt adott elkészített tanulmányából egy-egy előadás keretein belül. Ennek köszönhetően a 26 tanulmányból négybe már az évkönyvbemutató eseményen is betekintést nyerhetünk. Molnár-Major Petra, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) PhD hallgatója a mozgó objektumok követésében alkalmazható tipikus megoldási lehetőségeket és a digitális iker technológiát szemléltette. Tóth Sándor, a Simotrade Kft. üzletfejlesztési igazgatója a logisztikai létesítmények megvilágításának korszerű lehetőségeiről tartott előadást. Póka Viktornak, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) PhD hallgatójának prezentációja a fulfillment centerek fő kutatási irányairól, valamint néhány jó gyakorlat bemutatásáról szólt. Dr. Fleischer Tamás, a HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, Világgazdasági Intézetének ny. tudományos főmunkatársa pedig a CORCAP európai uniós vasúti áruforgalmi projekt tanulságai jövőbeni logisztikai megfontolásokhoz címmel tartott előadást.

Szóljon hozzá!