ZETApress

hírportál

Nagykörúti biztonság

Biztonságosabb közlekedést nyújt a Szent István körúton bezáruló nagykörúti kerékpársáv – tudatta a BKK Sajtó. Biztonságosabban bringázható a Margit híd és a Nyugati pályaudvar közötti körút: körbeért a nagykörúti kerékpáros útvonal a Margit híd budai hídfője és Újbuda-központ között.

A fejlesztés csatlakozik a Váci úti és a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpáros útvonalhoz, és a rakpartokon, az Andrássy úton, a Baross utcán és az Üllői úton keresztül több kerületet is felfűz a biciklibarát úthálózatra. A Közösségi költségvetés nyertes projektjeként – a Budapest Közút Zrt. kivitelezésében – a hiányzó szakaszokon részben pollerekkel védett kerékpársáv, más szakaszokon az autóbuszok és a kerékpárral haladók közlekedését segítő közös sávok létesültek. A Nyugati tér és a Jászai Mari tér között továbbra is kétszer két forgalmi sáv áll az autóval közlekedők rendelkezésére.

Megvalósult a Közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete: biztonságosabb lett a kerékpáros közlekedés a Szent István körúton. Az új kerékpársávnak köszönhetően közvetlen és biztonságos kapcsolat létesült a Margit hídi és az újpesti rakparti kerékpárút, valamint a nagykörúti, a Váci úti és a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpársávok között. Ezzel teljesült a fővárosban élők és közlekedők egyik régóta megfogalmazott kérése.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK célja az volt, hogy a Szent István körút áteresztőképessége ne csökkenjen, ugyanakkor valamennyi közlekedési módot teljes biztonsággal lehessen használni. Ezért az alábbi változások történtek a Szent István körúton:

Egyes parkolósávként használt szakaszokon rugalmas pollerekkel védett kerékpársávok létesültek. Buda felé megmaradt a Visegrádi utca és a Tátra utca közötti busz- és kerékpársáv, a Nyugati tér és a Jászai Mari téri villamosmegálló közötti hiányzó szakaszokon kerékpársávot létesítettek. Ezeknek köszönhetően várhatóan kevesebben bicikliznek majd a járdán, ezért nemcsak kerékpárral, hanem gyalog is biztonságosabban lehet közlekedni a Szent István körúton.

A tervezés során kiemelt szempont volt a közösségi közlekedés segítése, ezért az Oktogon felé vezető oldalon a Nyugati tér előtt közös BKK- és kerékpársávot alakítottak ki, ennek köszönhetően a nagy forgalmat bonyolító járatok fennakadás nélkül közlekedhetnek. A Margit híd felé továbbra is a 2014 óta meglévő busz- és kerékpársávot használhatják. Az autóval közlekedők a megszokott módon haladhatnak: a Nyugati tér és a Jászai Mari tér között – a Ferenc körútihoz hasonlóan – megmaradt a kétszer két forgalmi sáv. Az üzletek rakodóhelyeit és a mozgáskorlátozott-parkolóhelyeket a legközelebbi mellékutcák torkolataiba helyezték át.

Új sávfelosztás, biztonságosabb közlekedés

A Margit híd nagyon fontos kapcsolat a kerékpárral közlekedők számára Buda és Pest között, illetve a Nyugati tér és a Margit-sziget két igen népszerű közlekedési, találkozási pont. Mindkét helyszínt legtöbben a Szent István körúton közelítik meg, a BKK adatai szerint sokan kerékpárral. A beruházásnak köszönhetően nemcsak a kerékpáros, hanem más közlekedési módok feltételei is javultak: a fejlesztések révén ez az útvonal már a kerékpárral, illetve a gyalog közlekedők számára is biztonságosabb. Kerékpárral külön sávban haladhatnak a nagyobb sebességgel haladó autóktól, és nem kell a járdára felhajtva a gyalogosok között közlekedniük.

Egyeztetés és gondos előkészítés előzte meg a tervezést

A Szent István körút új közlekedési rendjének tervezésekor a szakemberek felhasználták az Üllői úti és Váci úti védett kerékpársávok kialakítása óta szerzett tapasztalatokat. A végleges változat több módosítás után alakult ki. A kidolgozott terveket a Magyar Autóklub és a Magyar Kerékpárosklub is véleményezte. A szakemberek az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) és a megkülönböztető jelzést használó közszolgáltatókat is tájékoztatták a változásokról. A kék villogót használó járműveknek természetesen továbbra is átjárható marad az útszakasz.

Ezen a szakaszon számos olyan vendéglátóhely és üzlet található, amelyek szintén értesítést kaptak a kedvező változásokról. Több európai nagyváros példája mutatja, hogy amelyik üzlet többféle közlekedési eszközzel – például kerékpársávon is – jól megközelíthető, ott gyakrabban vásárolnak. Tovább nőhet a fenntartható közlekedési eszközökkel megtett utazások aránya a fővárosban.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők mindig a nekik legmegfelelőbb közlekedési eszközt választhassák. A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló, idén felülvizsgált és a Fővárosi Közgyűlés által októberben ellenszavazat nélkül elfogadott Budapesti Mobilitási Terv (BMT) a közösségi, a kerékpáros és a gyalogosközlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk élhetőbb, még inkább ember- és környezetbarát legyen.

Szóljon hozzá!