ZETApress

hírportál

Japánok a Szigony utcában

A világ vezető cégei kezdtek együttműködést az MTA kutatóintézeteivel. Három év alatt félmilliárd forintos ráfordítással létrejött a Termelésmenedzsment és Informatikai Projektközpont.

A német műszaki és szervezési világcég, a Fraunhofer Társaság és az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet közösen állította fel Budapesten ma délután. Az amerikai Harvard Egyetem és a brit Oxford Egyetem után az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet lett a Nikon új partnere egy csúcstechnológiás képalkotó központ létrehozásában.

A Nikon és az MTA KOKI 300 millió forintos befektetéssel létrehozott új mikroszkóp központja az agykutatásban segíti a magyar tudósokat. Az ünnepélyes avatásra első ízben érkezett Magyarországra világcég elnöke.

A cégek versenyképességét nagymértékben növelő, a termelés magas színvonalú megszervezését szolgáló úgynevezett automatizált irányítási rendszereket, és a legújabb információs és kommunikációs technológiák ipari alkalmazását kínálja az a Projektközpont, amely Budapesti székhellyel kezdte meg működését az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetének részeként.

Az új intézmény alkalmazott kutatásokra, valamint egyéni vállalati igényeket kielégítő, fogyasztóbarát megoldások kifejlesztésére és bevezetésére jött létre. A Fraunhofer és az MTA SZTAKI három év alatt egy millió eurót fordít a Projektközpont finanszírozására. Az összeg felét a magyar fél állja a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal által nyújtott támogatásból.

A projektközpont elindításának előzménye az a 2002-ben kötött megállapodás, amelyet a Fraunhofer Társaság stuttgarti Gyártástechnológiai és Automatizálási Intézete (IPA), valamint az MTA SZTAKI kötött, és amely már az évezred elején lehetőséget biztosított arra, hogy a nemzetközi cég szakemberei az Akadémia kutatóival karöltve, a Termelési és Üzleti Menedzsment néven alapított virtuális intézet működtetésével képesek legyenek a legmodernebb irányítási rendszerek kifejlesztésére az európai ipar számára.

A Fraunhofer Termelésmenedzsment és Informatikai Projektközpont elsősorban vállalatoknak kínálja szolgáltatásait. Az MTA kutatóintézete a termelés megszervezésében, a termelési együttműködések hálózatainak tervezésében és irányításában, valamint a termelő és szolgáltató iparágakat érintő rendelés-menedzsmentben szegődött a világcég partneréül.

Az új Projektközpont technológiai fejlesztései jelentősen segíthetik az atomerőművek biztonságosabb és hatékonyabb üzemeltetését, ez utóbbiak ugyanis éppen azt az automatizálási know-how-t hasznosíthatják, amely a Projektközpont fejlesztései révén rendelkezésre állhatnak. A központ nem csak rendszer- és irányításelméleti problémák megoldásában, hanem egyebek mellett a számítógép által vezérelt gyártással, digitális vállalatokkal, illetve termelési hálózatok informatikájával kapcsolatos kérdésekben is segíteni tud a hozzá forduló cégeknek. A rendszerek nem egyetlen iparágban, hanem több szakterületen is felhasználhatók, akár telepített formában, akár elektronikus szolgáltatásként.

A Projektközpont közvetlen ipari és pályázati támogatásokat igyekszik elnyerni mind a hazai, mind a nemzetközi szintéren. Az új intézmény alapkutatási tevékenységét az MTA SZTAKI-val, a német Fraunhofer intézeteivel és egyetemi tanszékekkel együttműködésben végzi, és öt éven belül teljes mértékben átveszi a Fraunhofer pénzügyi működési modelljét.

A Fraunhofer Termelésmenedzsment és -informatika Projektközpont Együttműködési Szerződését Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Hans-Jörg Bullinger professzor, a Fraunhofer Társaság elnöke írta alá.

Mérföldkő az idegtudományi kutatásokban

Referencia intézet lett az MTA KOKI a Szigony utca 43-ban a Nikon multinacionális cég számára. A legmodernebb csúcstechnológia alkalmazásával vizsgálhatják az agy működését és folytathatnak az idegrendszeri megbetegedésekkel összefüggő kutatásokat az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének kutatói a ma bemutatott újgenerációs mérőrendszerrel. A két, összesen 300 millió forint értékű élettani mikroszkópot két műszer alkotja: egy automatizált lézeres kutatómikroszkóp, kiegészítve több kamerával és a Nikon legkorszerűbb objektívsorozatával, illetve egy másik, mikroszkópra épített elektro-fiziológiai rendszer.

Mindkét műszer az agyban zajló jelátviteli folyamatok részletes vizsgálatára alkalmas képalkotási módszerekkel dolgozik. A tervek szerint a Nikon a legújabb, forradalminak számító mérőrendszerét is elhelyezi az MTA KOKI-ban néhány hónap múlva. Ez utóbbi forgalmazása a nyáron kezdődik meg, és a sejtekben zajló molekuláris folyamatok vizsgálatát teszi lehetővé egy korábban elképzelhetetlen térbeli felbontással.

A mikroszkópia fejlődése páratlan vizsgálati lehetőségeket teremtett meg az élettudományi kutatások számára az elmúlt években. A térbeli és időbeli felbontás nagyságrendi növekedése ugyanakkor egyre bonyolultabb és összetettebb mérőműszerek használatát igényli. Az új generációs mérőrendszerekről világszerte kiderült, hogy ezeket a hatékonyság és a szakszerűség érdekében egy-egy központi létesítményben célszerű üzemeltetni. Magyarországon a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő kutatói teljesítményt felmutató MTA KOKI ad helyet ennek a központnak.

Ez azt jelenti, hogy hasonló műszerekkel végezhetik munkájukat a tudósok, mint a világ vezető élettudományi kutatóhelyein, például a Harvard Egyetemen, vagy Oxfordban. Kifejezetten idegtudományi vizsgálatokra alkalmas berendezéseket azonban most először kapott kutatócsoport.

A budapesti székhelyű akadémiai intézetben a magyar tudósok, új molekuláris és sejtszintű folyamatokat fedezhetnek fel az agyban az új mikroszkópok segítségével, és szabadon használhatják a műszereket idegrendszeri megbetegedésekkel kapcsolatos munkájukhoz is. A kutatók szándéka olyan új mikroszkópos eljárások kidolgozása is, amelyekkel lehetővé válik számos, korábban megválaszolhatatlannak vélt tudományos probléma megoldása.

Az MTA KOKI a szerződés keretében vállalta egy különleges mikroszkóphelyiség kialakítását. A mára elkészült és a mikroszkópoknak helyet adó szoba sötétített, levegője pormentesített és megfelelő hőmérsékletre hűtött. A Nikon?KOKI Mikroszkópközpontot Pálinkás József, az MTA elnöke és Sumio Eimori, a Nikon elnöke avatta fel.

Szóljon hozzá!